Το αποτέλεσμα είναι η όποια συζήτηση και ο όποιος προβληματισμός να μην έχουν πλέον έννοια από κάποιο σημείο και μετά, να χάνεται τελείως ο στόχος και να επικρατεί ένας ακατάσχετος λαϊκισμός διανθισμένος μάλιστα από μεγάλες δόσεις θρασύτητας.Η επίδειξη θράσους έχει γίνει τρόπος ζωής και πολλά από τα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα, πολιτικοί, επιχειρηματίες, «ταγοί», «καλλιτέχνες», δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί παρουσιαστές, διαθέτουν τεράστιες ποσότητες και γι αυτό το «πουλάνε» απλόχερα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα απύθμενου θράσους προσφέρει η συζήτηση και η δήθεν αγανάκτηση που προκάλεσε η υπόθεση των φυγόστρατων, που μία σοβαρή πτυχή της αποτελεί και το καθεστώς του ρουσφετιού στο στράτευμα. Είδαμε παρουσιαστές δελτίων και εκπομπών με σκοτεινιασμένα πρόσωπα από ιερή αγανάκτηση να βγάζουν αφρούς κατά των λουφαδόρων, ενώ όλοι ξέρουν ότι οι ίδιοι άφησαν εποχή ως στρατευμένοι αφού δεν πήγαιναν καν στη μονάδα τους στην Αθήνα. Όπως οι πάντες γνωρίζουν ότι κάποιοι άλλοι έχουν απαλλαγεί από τον στρατό με «τρελλόχαρτα» και τώρα στήνουν στον τοίχο τους άλλους πλαστογράφους συναδέλφους τους. Αφήστε που ελάχιστοι είναι οι δημοσιογράφοι, οι γυιοί πολιτικών, ακόμη και νέοι πολιτικοί, οι γόνοι πλουσίων επιχειρηματιών και διάφοροι άλλοι που υπηρετούν κανονικά και δίχως να βάζουν «μέσα». Αλλωστε,μήπωςείναι κανονικός ο ελληνικός στρατός, ή μήπως η υποκρισία είναι ιδιότητα εν ανεπαρκεία;
Εκεί όμως που κυριολεκτικά χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα είναι η συζήτηση γύρω από το άρθρο 16 του Συντάγματος, που μάλλον θα έπρεπε να πεταχθεί ολόκληρο παρά να αναθεωρηθεί. Λίγοι, έως ελάχιστοι, είναι εκείνοι που ξέρουν τι λένε, αλλά το κυριότερο είναι ότι όλοι σχεδόν έχουν ξεχάσει το σημερινό απερίγραπτο χάλι των ελληνικών πανεπιστημίων. Κανείς δεν παραδέχεται ανοιχτά ότι είτε αναθεωρηθεί, είτε όχι το άρθρο 16, είτε λειτουργήσουν, είτε όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα δημόσια ΑΕΙ πρέπει να ξεφύγουν από τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και μάλιστα με πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτοί πρώτοι θα έπρεπε να ντρέπονται που διδάσκουν σ΄ αυτά τα αχούρια και να υφίστανται παντοειδείς εξευτελισμούς από φοιτητές, εξωπανεπιστημιακά κακοποιά στοιχεία και κατεστημένες συνήθειες που δεν έχουν καμία σχέση με την γνώση και το ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής φέρεται και πάλι να δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη παιδεία, αλλά χωρίς να βιάζεται και με διάλογο. Αγνωστο τι εννοεί μεταρρύθμιση ο κ. Καραμανλής και άγνωστο πως αντιλαμβάνεται τον χρόνο και τον διάλογο. Τα γνωστά είναι ότι βαθιά μεταρρύθμιση χρειάζεται όλη η παιδεία κα όχι μόνον η ανώτατη. Την χρειάζεται μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα και η εμπειρία λέει ότι ο διάλογος στην Ελλάδα αποτελεί συνταγή για να μην παίρνονται αποφάσεις. Η δημοκρατική επίφαση έχει όρια και στο θέμα της παιδείας τα έχουμε ξεπεράσει πριν από πολλά χρόνια και έτσι φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού. Τώρα οι καιροί δεν περιμένουν!
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr