Αυτοί θεωρούν ότι οι άλλοι προσπαθούν να τους παραπλανήσουν αναφέροντας τον Οκτώβριο και γιαυτό λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ετοιμάζεται για την ΄Ανοιξη.Είτε έτσι όμως, είτε αλλιώς, κανείς δεν φαίνεται να πιστεύειτον Πρωθυπουργό όταν διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν πείθει κανένα για τον χρόνο των εκλογών είναι αρκετά παράδοξο από μόνο του, αλλά στην Ελλάδα έχουν δει τόσα τα ματάκια μας που τίποτα πια δεν μας παραξενεύει. Όταν μάλιστα υπάρχει και ερμηνεία σαν αυτή που δίνει παλιός και έμπειρος κοινοβουλευτικός, του οποίου η γνώμη έχει βαρύνουσα σημασία λόγω της θητείας του στην πολιτική. Σύμφωνα λοιπόν με την ερμηνεία αυτή:
Ο κ. Καραμανλής δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε ακριβώς θα κάνει εκλογές, αν και είναι πεισμένος, όπως και όλοι στη Νέα Δημοκρατία, ότι θα τις κερδίσει. Ο λόγος που δεν έχει αποφασίσει ακόμη είναι ο εκλογικός νόμος, που αποτελεί πηγή ανησυχίας στην κυβέρνηση, γιαυτό καικάποια στιγμή εμφανίστηκαν κάποια μεγαλοστελέχη και άνοιξαν συζήτηση περί τροποποίησής του.
Ολοι οι υπολογισμοί λένε ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η Νέα Δημοκρατία δεν θα ξεπεράσει τις 153-154 έδρες, εφόσον μπουν στη Βουλή οι πάντες. Εφόσον δηλαδή εκπροσωπούνται στη Βουλή πέντε κόμματα, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΛΑΟΣ. Πρόκειται για πολύ ισχνή πλειοψηφία, ιδιαίτερα όταν μία κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει, έστω και θολά, σε μεταρρυθμίσεις, πωλήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και άνοιγμα του Ασφαλιστικού.
Η πρώτη σκέψη λοιπόν ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά κάτι τέτοιο εύκολα λέγεται και δύσκολα γίνεται. Για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να έχει άμεση εφαρμογή στις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή, αλλά το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν θα συναινούσε. Αν η αλλαγή του νόμου ψηφισθεί με απλή πλειοψηφία, που σημαίνει από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και όποιον άλλον ήθελε, εκτός ΠΑΣΟΚ, η αλλαγή θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές Αρα βγαίνει η Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, διαπιστώνει ότιισχνή της πλειοψηφία δεν αρκεί για να περάσει αυτά που θέλει, όπως τα θέλει και αναγκάζεται να σύρει την χώρα σε νέες εκλογές σε σύντομο διάστημα, καθώς δεν θα μπορεί και να περιμένει.
Αυτά όμως είναι επικίνδυνα πράγματα. Κάτι μπορεί να γίνει που θα ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων και το κυριότερο, ο κόσμος δεν θέλει τις απανωτές εκλογές. Οπότε η σκέψη περί αλλαγής του εκλογικού νόμου μπαίνει προς το παρόν στην άκρη και δοκιμάζεται η άλλη σκέψη που λέει ότι η ισχνή πλειοψηφία των 153-154 εδρών του πρώτου κόμματος-δηλαδή της ΝΔ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης- μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά αν δεν μπουν όλα τα κόμματα στην επόμενη Βουλή. Αν δεν μπει, ας πούμε, ο Συνασπισμός και ακόμη καλύτερα, αν δεν μπει και το ΛΑΟΣ.
Αυτό λοιπόν το σενάριο ανέλαβε να υπηρετήσει ο κ. Πολύδωρας, αλλά το έκανε άγαρμπα και το σημαντικό του λάθος ήταν τι ανακάτεψε και το ΠΑΣΟΚ στην «παρέα» με τους αντιξουσιαστές. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βάλει με διάφορους τρόπους κατά του Συνασπισμού , με στόχο να περιορίσει τις πιθανότητές του να συμμετάσχει στην επόμενη Βουλή. Κι αυτό όμως το σενάριο κρύβει κινδύνους, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε συσπείρωση γύρω από τον Συνασπισμό, καθώς μάλιστα το συγκεκριμένο κόμμα έχει συμπάθειες μεταξύ των δημοσιογράφων και μέσα στα ΜΜΕ.
Ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των εκλογομαγείρων του θα αποφασίσει ο κ. Καραμανλής πότε θα κάνει εκλογές, καταλήγει ο παλιός και έμπειρος κοινοβουλευτικός, γιαυτό και τεχνηέντως αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά! Υπομονή και θα δείξει.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr