Το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει είναι ότι αντίθετα με αυτά που νομίζαμε οι περισσότεροι πριν κάποιες εβδομάδες, η κυβέρνηση δεν κλείνει μέτωπα εν όψει εκλογών, αλλά ανοίγει. Και βεβαίως αυτή η τακτική χρειάζεται ερμηνεία. Αν δηλαδή τα μέτωπα ανοίγονται επειδή η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές νωρίτερα, μέσα στο 2007, ή αργότερα, το 2008, ολοκληρώνοντας την θητεία της. Αν νοιώθει τόσο σίγουρη για τις επόμενες εκλογές, οπότε δεν φοβάται το κομματικό-πολιτικό κόστος, η αν έχει στόχο να προκαλέσει τώρα την αναστάτωση και τις αντιδράσεις, ώστε η κοινή γνώμη να είναι έτοιμη να δεχθεί τις αλλαγές και τις πωλήσεις, αμέσως μετά τις εκλογές.
Οι απαντήσεις δεν μπορούν φυσικά με πλήρη βεβαιότητα, αλλά η αίσθηση είναι ότι ο κ. Καραμανλής είναι πεπεισμένος ότι, παρά την συσπείρωση που δημιουργήθηκε στο ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να απειλήσει τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία. Μάλλον έχει δίκιο, αν λάβουμε υπ΄ όψιν την μεγάλη υπεροχή του πρωθυπουργού, όπως την καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Ωστόσο, η τάση θα καταγραφεί με περισσότερη αξιοπιστία, όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και των άλλων εταιρειών μέσα στο Δεκέμβριο, ή τον Ιανουάριο.
Αν η παραπάνω υπόθεση είναι σωστή, είναι πολύ πιθανό ο κ. Καραμανλής να έχει καταλήξει υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης και να μη νοιάζεται για το πολιτικό-κομματικό κόστος. Πιστεύει ότι δεν απειλείται από το ΠΑΣΟΚ και σίγουρα θεωρεί ότι δεν απειλείται από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να συσπειρώσουν τους «βολεμένους» στο δημόσιο τομέα εργαζόμενους, ακόμη και όταν διακυβεύονται ζωτικά τους υποτίθεται συμφέροντα. Επιπλέον, πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει διαπιστώσει ότι πολλές από τις κινητοποιήσεις δεν στηρίζονται από την κοινή γνώμη, ή το πολύ-πολύ, η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Οπότε δεν υπάρχει μεγάλο πολιτικό-κομματικό κόστος.
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκχώρηση της διαχείρισης των εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ, έστω και με τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Κεφαλογιάννη. Το ίδιο θα συμβαίνει και στον ΟΤΕ, παρ΄ όλο ότι είναι δεν πείθει το επιχείρημα ότι μπορεί η κυβέρνηση να κρατήσει το μάνατζμεντ έχοντας στην κατοχή της μόνο το 10% των μετοχών, ή ότι θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής που θα δεχθεί ένα τέτοιο όρο, ή ακόμη και την συνυπευθυνότητα. Αφήστε που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο το κατά πόσον είναι συμφέρον για το κράτος να πουλήσει τις μετοχές του ΟΤΕ και να χάσει τα ετήσια μερίσματα και γενικά την δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.
Κάποιοι παρατηρητές όμως εκτιμούν ότι εκεί που θα γίνει «μακελειό» θα είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Εκεί τα κόλπα είναι πολύ μεγάλα και διεθνή. Παίζει η Ρωσία, παίζουν οι ΗΠΑ, παίζουν οι ευρωπαίοι και όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και για γεωστρατηγικούς. Τότε θα δοκιμασθούν ο κ. Καραμανλής, η κα Μπακογιάννη και όλη η κυβέρνηση, καθώς μάλιστα ή όποια απόφαση θα προκαλεί αντιδράσεις από κάποια πλευρά. Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε αν το παιχνίδι με την ενέργεια θα ανοίξει πριν από τις εκλογές ή μετά.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr