«Υποτίθεται» γιατί πρέπει να δούμε και να διαπιστώσουμε αν οι αλλαγές που έγιναν σε πρόσωπα και κομματική δομή θα έχουν αντίκρισμα σε συμπεριφορά, ιδέες, συντεταγμένη πορεία και αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε τώρα με σιγουριά είναι ότιο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε μία σοβαρή προσπάθεια για να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από «μη κυβερνητική οργάνωση», αφού αυτό ήταν τα δύο τελευταία χρόνια, σε κόμμα. Μακάρι να το πετύχει για το καλό όλων μας, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης.
Με αυτή την έννοια λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ πορεύεται πλέον συγκροτημένο προς τις εκλογές, με όλο σχεδόν το δυναμικό του, πλην κάποιων κραυγαλέων εξαιρέσεων, όπως οι κ.κ.Τσοχατζόπουλος, Βερελής, Παπαντωνίου, Καρχιμάκης και ίσως και κάποιος ακόμη. Το ερώτημα είναι αν η ανασύνταξη θα προλάβει να αποδώσει καρπούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που υπάρχει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ένα χρονικό περιθώριο που είναι ακαθόριστο, καθώς εξαρτάται πλήρως από την βούληση της κυβέρνησης και ειδικά από το πότε θα θελήσει να κάνει εκλογές. Την άνοιξη προς το καλοκαίρι του 2007, το φθινόπωρο του ίδιου έτους ή στο τέλος της θητείας της, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2008;
Οποια και να είναι όμως τα χρονικά περιθώρια, απομένουν δύο ακόμη ζητούμενα να εκπληρωθούν για να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ ότι είναι αξιόμαχο. Το ένα είναι η κατάρτιση ενός προγράμματος και η υιοθέτηση θέσεων που θα περιλαμβάνουν υπερβάσεις και μεταρρυθμίσεις με στόχο τον πολυπόθητο και απολύτως αναγκαίο εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι η αυτοπειθάρχηση του κ. Γ. Παπανδρέου στα νέα δεδομένα και η προσαρμογή του ύφους του, του προφίλ του και του λόγου του στις αλλαγές που ο ίδιος έκανε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα είναι εύκολη , ούτε μικρή προσπάθεια, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν εύκολα «χούγια», αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
Είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι, οι ιδεολογίες δεν παίζουν πλέον τον πρώτο ρόλο στις εκλογές και στην διακυβέρνηση των χωρών. Είναι σαφές λοιπόν ότι το ίδιο θα συμβεί και εδώ και την κρίσιμη ώρα οι πολίτες θα επιλέξουν μεταξύ Καραμανλή ή Παπανδρέου. Ωστόσο, και οι θέσεις παίζουν τον ρόλο τους και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καθορίσει τους τομείς στους οποίους θα προβάλει τις δικές του, με γνώμονα τηναντίληψη ότι το «προοδευτικό» στην Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση που θα την βγάλει από το τέλμα. Τέτοιοι τομείς δεν μπορεί να είναι άλλοι από την Παιδεία, την Οικονομία, την Δημόσια Διοίκηση, το Ασφαλιστικό και την οργάνωση της Υγείας. Σ΄αυτούς πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες του, ώστε οι σχετικές προτάσεις του να συνδυάζουν την ανάγκη της λογικής και της αποδοτικότητας με το κράτος πρόνοιας που είναι και καλόν είναι να παραμείνει στη χώρα.
Η πρόκληση λοιπόν για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε μικρή, ούτε και εύκολη. Ηταν καταδικασμένο να κάνει τις αλλαγές που έγιναν για να την αντιμετωπίσει, γιατί μέχρι πριν από μερικές ημέρες πήγαινε ως πρόβατο προς σφαγή. Τουλάχιστον αν χάσει τις εκλογές, πού είναι και το πιθανότερο, θα τι χάσει τώρα ως κόμμα και όχι ως «μη κυβερνητική οργάνωση».
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr