Πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε τους εσωκομματικούςαμφισβητίες, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Είχε προαναγγείλει μετά τις δημοτικές εκλογές ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές και είναι γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα έκανε επαφές με διάφορα πρόσωπα της εμπιστοσύνης του για να ζητήσει τη γνώμη τους. Από παντού εισέπραττε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πήγαινε πουθενά με τον τρόπο που βάδιζε και αυτό φαινόταν και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
Οι συνομιλητές έκαναν και προτάσεις για τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, αλλά οι τελικές αποφάσεις είναι του Προέδρου του κόμματος. Την ευθύνη την είχε και πριν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα πλέον την έχει ακόμη μεγαλύτερη αφού υποτίθεται ότι με την εμπειρία που απέκτησε, έκανε τις αλλαγές που θεώρησε ότι έπρεπε να γίνουν και για την καλύτερη απόδοση του κόμματος , αλλά και για την εδραίωση της δικής του θέσης.
Οι δύο σημαντικότερες αλλαγές του κ. Παπανδρέου είναι η αντικατάσταση της κ. Ξενογιαννακοπούλου από τον κ. Αθανασάκη στη θέση του γραμματέα του κόμματος και η μετατροπή του Συντονιστικού Συμβουλίου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε ένα 12μελές συμβουλευτικό όργανο, με έξη μέλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και έξη μέλη από το Πολιτικό Συμβούλιο,που θα συνέρχεται κάθε εβδομάδα υπό τηνπροεδρεία του και θα λειτουργεί ως σκιώδης κυβέρνηση.
Τα μέλη αυτού του συμβουλευτικού οργάνου θα ανακοινωθούν την Κυριακή από τον κ. Παπανδρέου και δεν απαιτείται έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά είναι γνωστό ότι χρέη γραμματέα και συντονιστή θα ασκεί ο κ. Ρέππας. Σ΄αυτό το συμβούλιο θα πέσει το τώρα το βάρος της αντιπολιτευτικής στρατηγικής, αλλά και των τακτικών κινήσεων που θα απαιτούνται για την υλοποίησή της. Σημαντική αλλαγή επίσης συνιστά η προσθήκη του κ. Φλωρίδη στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.
Ο αποκλεισμός πέντε στελεχών από το Πολιτικό Συμβούλιο και η αντικατάστασή τους από άλλα πέντε περιείχε ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον είχε την έννοια του meaculpa, καθώς τα περισσότερα από τα στελέχη που αντικαταστάθηκαν ήταν φιλικά προς τον κ. Παπανδρέου και δεύτερον ότι προσέδιδε μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στο συγκεκριμένο όργανο, αφού οι αντικαταστάτες τους που περιλήφθηκαν στην πρόταση του προέδρου και μεγαλύτερο πολιτικό βάρος διαθέτουν τις απαραίτητες διασυνδέσεις με συγκροτήματα του Τύπου έχουν.
Η επιλογή του κ. Αθανασάκη στη θέση του Γραμματέα του κρίνεται ως επιτυχημένη. Ο κ. Αθανασάκης γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ απ΄έξω και ανακατωτά, διαθέτει κύρος, πείρα και πολιτική κρίση, είναι σεβαστός από όλα τα μέλη και στελέχη και έχει όλα τα προσόντα που θα τον βοηθήσουν να ανασυντάξει το κόμμα.Γραμματέας Τύπου τοποθετήθηκε ο κ. Ευθυμίου, ενώ κενή είναι ακόμη η θέση του εκπροσώπου Τύπου. Θέση πολύ σημαντική γιατί ο εκπρόσωπος Τύπου αντανακλά την εικόνα του κόμματος προς τα έξω.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των κινήσεων του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο, κάποιες από τις νέες επιλογές προσώπων σε θέσεις-κλειδιά, όπως του κ. Αθανασάκη και του κ. Φλωρίδη, είναι σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση. Το κυριότερο όμως είναι ότι μάλλον φαίνεται να ξεμπλοκάρεται όλη εκείνη η μπερδεμένη δομή των αλληλοεπικαλυπτόμενων οργάνων και συμβουλίων, από τα οποία δεν έβγαινε τίποτα. Τώρα τουλάχιστον υπάρχει ένα 12μελές υπεύθυνο όργανο και επιπλέον θα γίνεται και «πρωϊνός καφές» κάθε μέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι μία καλή αντιπολίτευση μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της κυβέρνησης και οι δύο μαζί στην ανοδική πορεία της χώρας.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr