Στην πραγματικότητα οι Ελληνες θα έπρεπε να κτίσουν μία εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας της Βρυξελλιώτισας, ώστε οι πιστοί να προσφεύγουν στη χάρη Της. Ετσι και αλλιώς έχει αποδείξει και αποδεικνύει ακόμη και τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί το μοναδικό μας στήριγμα και την μοναδική μας ελπίδα. Οποιος Ελληνας κλείσει τα μάτια του και αναλογιστεί που θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κατά πόσον θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα οράματά του στο μέλλον αν δεν ήταν «Ευρωπαίος», θα φτάσει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η Παναγία η Βρυξελλιώτισα έχει κάνει θαύματα και μακάρι να εξακολουθήσει και στο μέλλον να μας προστατεύει.
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις δίνουν η επιστολή Μπαρόζο και η οδηγία Μπολκενστάϊν, που τροφοδοτούν ποικιλοτρόπως την ελληνική επικαιρότητα, αλλά στην ουσία λειτουργούν ευεργετικά. Η επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή είναι άμεσα ευεργετική για την κυβέρνηση, αλλά έμμεσα πλην σαφώς, ευεργετική και για τη χώρα. Από τη δική της πλευρά, η οδηγία που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποδειχθεί επίσης ευεργετική μεσοπρόθεσμα τόσο για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, όσο και για την Ελλάδα. Και εξηγούμαστε.
Η Αθήνα διαπίστωσε πρόσφατα ότι είχε καθυστερήσει υπερβολικά στην απορρόφηση κονδυλίων από το Γ΄ Κοινοτικό Πρόγραμμα Στήριξης και θα έχανε οριστικά μεγάλα ποσά. Η ίδια λέει γι αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο κ. Φώλιας, ο κ. Μουσουρούλης και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί αρμόδιοι επικαλούνται την χαμηλή απορροφητικότητα στα πρώτα χρόνια που έτρεξε το Γ΄ΚΠΣ, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Στα πρώτα χρόνια ενός ΚΠΣ καταρτίζονται τα προγράμματα και τα σχέδια και περνούν από τους ελέγχους για να εγκριθούν, ώστε να υλοποιηθούν και να αποκτήσει η απορροφητικότητα ταχύτερους ρυθμούς. Με την ίδια έννοια η απορροφητικότητα του Δ΄ ΚΠΣ που αρχίζει το 2007 θα είναι πολύ χαμηλή τα πρώτα 2-3 χρόνια και θα επιταχυνθεί τα επόμενα. Το πρόβλημα προέκυψε κυρίως από τη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.
Αρχικά δεν θέλησε να εφαρμόσει συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την επίτροπο κα Χούμπνερ, με αποτέλεσμα να φάμε πρόστιμο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν θέλησε να προωθήσει προγράμματα που είχαν ήδη καταρτιστεί και αντικατέστησε στελέχη με τεχνογνωσία οπότε επήλθε και άλλη καθυστέρηση. Η σημαντικότερη όμως αιτία της καθυστέρησης είναι η περιβόητη απογραφή. Εξαιτίας της μπήκε η χώρα στην επιτήρηση λόγω της τεχνητής εκτίναξηςτου ελλείμματος, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά το πρόγραμμα επενδύσεων, που σε μεγάλο βαθμό αφορούσε την ελληνική συμμετοχή σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Η αδυναμία αυτή είχε σαν συνέπεια να μην υλοποιούνται έργα και να μηναπορροφώνται κονδύλια του Γ΄ΚΠΣ με κίνδυνο να χαθούν οριστικά για τη χώρα και γι αυτό ο κ. Καραμανλής έσπευσε να ζητήσει από τον κ. Μπαρόζο να δοθεί παράταση ενός έτους στις προθεσμίες.
Ο κ. Μπαρόζο απέρριψε το ελληνικό αίτημα, αλλά δέχθηκε να περιορισθεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης σε σχετικά μεγάλα έργα, όπου όμως το ποσοστό της θα είναι αυξημένο. Με αυτό τον τρόπο, αφ΄ ενός δεν θα χαθούν τόσα πολλά κονδύλια -θα χαθούν, αλλά λιγότερα από αυτά που θα χάναμε αν εξαντλούσαμε τις προθεσμίες χωρίς απορρόφηση- και αφ΄ ετέρου η κυβέρνηση διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το πρόγραμμα επενδύσεων, άρα και το έλλειμμα κάτω από το 3%. Υποτίθεται ότι τα προγραμματισμένα έργα που τελικά δεν θα γίνουν στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Δ΄ ΚΠΣ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Σουφλιά να βγάλει καπνούς από τον θυμό του και να μην παραστεί στο υπουργικό συμβούλιο όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός. Συμπερασματικά ωστόσο, η Παναγία η Βρυξελλιώτισα φρόντισε και να μην χαθούν τόσα πολλά κονδύλια εξαιτίας της αδυναμίας, της ανικανότητας και της κομματικής φαγωμάρας της Ελλάδας, αλλά και να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει οικονομίες στο πρόγραμμα επενδύσεων.
Από την πλευρά της, η οδηγία Μπολκενστάϊν όπως ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι τελείως διαφορετική από την πρόταση του ολλανδού βουλευτή π
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr