Στην πραγματικότητα ο Πάπας ήξερε πολύ καλά τι έλεγε και ήθελε να στείλει ένα μήνυμα, όχι τόσο προς τους μουσουλμάνους, όσο προς τους χριστιανούς και ιδιαίτερα προς τους ευρωπαίους. Oι εκ των υστέρων απολογίες και εξηγήσεις, όπως και οι παρεμβάσεις Μπους και άλλων που εγγυήθηκαν την ειλικρίνεια της παπικής μεταμέλειας δεν σημαίνουν τίποτα. ΄Αλλωστε και οι κυβερνήσεις των ισλαμικών χωρών κατάλαβαν ότι αποδέκτες ήταν τα χριστιανικά κράτη και δεν πολυεπέμεναν για συγγνώμη. Κανείς δεν θέλει στα σοβαρά θρησκευτικό πόλεμο, ούτε καν το Ιράν και γι αυτό δεν το πολυσήκωσε το θέμα.
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο Πάπας Βενέδικτος είναι «σκληρός» και δεν μασάει τα λόγια του. Ισως και γι΄ αυτό εξελέγη. Για να μην είναι πλέον θεατής η Καθολική Εκκλησία σ΄ αυτό που θεωρεί άλωση της Χριστιανικής Ευρώπης από μουσουλμάνους μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό ο Πάπας έχει τοποθετηθεί ήδη ενάντια στο ενδεχόμενο να γίνει μέλος της Ενωμένης Ευρώπης ή Τουρκία και δεν αποκλείεται αυτό να ήθελε να υπενθυμίσει και με την τελευταία του δήλωση.
Ακόμη περισσότερο, με τη δήλωσή του είναι προφανές ότι θέλει να στηρίξει τους πολιτικούς, τις πολιτικές δυνάμεις και τις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πορεία ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας. Χρονικά μάλιστα οι δηλώσεις του Πάπα συνέπεσαν με τις αντίστοιχες δηλώσεις του κ. Σαρκοζί στη Γαλλία. Σίγουρα επίσης δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν στη Γερμανία, πατρίδα του σημερινού Πάπα, λίγες εβδομάδες πριν επισκεφθεί επίσημα την Κωνσταντινούπολη. Στη Γερμανία ζουν εκατομμύρια τούρκοι και κούρδοι μετανάστες και στην Τουρκία κυβερνά ένα ισλαμικό κόμμα, αν και το τουρκικό κράτος ελέγχεται ακόμη από τουςκεμαλιστές.
Στη γραμμή της Οριάνα Φαλάτσι, της ιταλίδας δημοσιογράφου που πέθανε πρόσφατα, ο Πάπας Βενέδικτος θεωρεί ότι η Ευρώπη δείχνει μεγάλη υποχωρητικότητα απέναντι στο μουσουλμανικό στοιχείο που την έχει κατακλύσει. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες φιλοξενούν πλέον εκατομμύρια μουσουλμάνων και υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι πρέπει να προσαρμοσθούν στα ήθη, στα έθιμα και στους νόμους των ευρωπαϊκών χωρών, αν θέλουν να ζουν σ΄ αυτές. Ταυτόχρονα πολλοί πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ορθώνουν το ανάστημά τους όσο πρέπει απέναντι στην μουσουλμανική πλημμυρίδα.
Αυτούς όλους θέλησε να στηρίξει ο Πάπας Βενέδικτος, ανησυχώντας όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας. Ξέρει πολύ καλά ότι η αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Ευρώπης δεν θα προέλθει μόνον από την επιβολή του μουσουλμανικού τρόπου ζωής στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και από το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μαστίζονται από υπογεννητικότητα, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μουσουλμάνους οικονομικούς μετανάστες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για άλλους, ο Πάπας Βενέδικτος θα διατηρεί την σκληρή στάση του και ίσως και θα την σκληραίνει περισσότερο σταδιακά. Που σημαίνει ότι θα δώσει αγώνα για να μην μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και θα προσπαθήσει να αναβιώσει και να στηρίξει το δόγμα ότι η Ευρώπη ανήκει στους Χριστιανούς.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr