Επί της ουσίας, ο κ. Καραμανλής είπε ακριβώς αυτά που περιμέναμε. Ο,τι είχε να δώσει το ανακοίνωσε στην ομιλία του το Σάββατο και αφορούσε τους χαμηλοσυνταξιούχους και μόνο. Στους υπόλοιπους πρόσφερε την μείωση των φορολογικών συντελεστών το 2007, που την είχε κάνει γνωστή εδώ και καιρό ο κ. Αλογοσκούφης. Φρόντισε όμως να περιβάλει την άρνησή του να προχωρήσει σε περισσότερες παροχές με το εφεύρημα ότι θέλει να σταματήσει τον φαύλο κύκλο των προεκλογικών παροχών και των διορθωτικών μέτρων λιτότητας που στη συνέχεια λαμβάνονται για ισορροπήσει πάλι η οικονομία. Παράλληλα όμως φρόντισε να επισημάνει ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και έχει ανηφόρα ακόμη η πορεία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έλλειμμα που «αποκάλυψε» η διαβόητη απογραφή, αφού αυτή είναι η βάση της πολιτικής και του σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Φυσικά, πίσω από την άρνηση του πρωθυπουργού να κάνει παροχές βρίσκεται η Κομισιόν που δια του κ. Αλμούνια επιμένει να ζητά διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Αυτό δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στην κυβέρνηση που διαλαλεί ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το 3% και ελπίζει ότι θα ξεφύγει από την επιτήρηση για να πάει θριαμβευτικά για εκλογές. Επομένως ο κ. Καραμανλής επέλεξε να παίξει τώρα ρόλο υπεύθυνου πρωθυπουργού, αφού άλλωστε έδειξε ότι δεν σχεδιάζει να πάει σε πρόωρες εκλογές το 2007 και δεν έχει λόγο να καταφύγει σε παροχολογία. Με αυτό τον τρόπο ευχαρίστησε τους οικονομικούς παράγοντες, αλλά και εκείνες τις δυνάμεις του μεσαίου χώρου που έδωσαν τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές και την διατηρούν στην πρώτη θέση σήμερα. Γι αυτό και ο κ. Καραμανλής έδειξε σίγουρος ότι θα κερδίσει και τις επόμενες, όποτε γίνουν αυτές.
Ο κ. Καραμανλής πρόβαλε και χθες το μεταρρυθμιστικό προφίλ του. Χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις «μονόδρομο», έδειξε αποφασισμένος να τις προωθήσει στην Παιδεία, αφού όνειρό του είναι να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που μεταρρύθμισε την Παιδεία, ονομάτισε μεταρρυθμίσεις τις αποκρατικοποιήσεις και προσπάθησε να πείσει ότι έχουν γίνει ήδη αρκετές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και στις ΔΕΚΟ, παρ΄όλο που είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω στο σημαντικότερο θέμα, της αλλαγής των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού. Όταν όμως στριμωχνόταν από ερωτήσεις που του θύμιζαν τι έλεγε για την διαφθορά, την γραφειοκρατία, την μείωση των κρατικών δαπανών, κατέφευγε στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, αλλά χρειάζεται και άλλο χρόνο.
Ο πρωθυπουργός ήταν επίσης πολύ προσεκτικός ώστε να μην παραδεχθεί λάθη, παραλείψεις ή ολιγωρία της κυβέρνησης σε κανένα τομέα. Κάλυψε τους πάντες και ειδικά τον κ. Ρουσσόπουλο, αφού έγινε συγκεκριμένη ερώτηση, ακόμη και την αστυνομία για την αδυναμίατης να προλάβει τα εκτεταμένα επεισόδια της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη πλευρά απέφυγε τις επιθέσεις και τις καταγγελίες κατά του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι θλίβεται για όσα φέρεται ότι είπε ο κ. Παπανδρέου περί σικελών προστατών σε αναφορά του για την κυβέρνηση ξεχνώντας ότι κάποτε ο ίδιος είχε αποκαλέσει τον πρωθυπουργό της χώρας «αρχιερέα της διαπλοκής- και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συναίνεσης και του διαλόγου, εν τινι μέτρω βεβαίως. Στο πλαίσιο αυτό αρνήθηκε με έμφαση ότι προσλαμβάνονται τώρα τα «γαλάζια παιδιά» στο δημόσιο.
Είναι σαφές ότι το σενάριο του έργου που έπαιξε χθες ο κ. Καραμανλής η ηθοποιία είναι σημαντικό στοιχείο της πολιτικής και μάλιστα στη σημερινή εποχή της εικόνας- τον ήθελε χωρίς γωνίες, χαμηλότονο και πρωθυπουργό όλων των ελλήνων. Τον ρόλο του τον έπαιξε με μεγάλη άνεση και αρκετή επιτυχία ο πρωθυπουργός. Επί της ουσίας δεν ήταν τόσο πειστικός, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Σημασία έχει ότι νοιώθει σιγουριά και αυτό εξέπεμψε χθες.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr