Το Κουρδικό λοιπόν είναι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΄Αγκυρα, χωρίς να μπορεί να βρει λύσεις. Νόμιζε ότι το είχε λύσει με τη σύλληψη του Οτσαλάνκαι την εξουδετέρωση του ΡΚΚ, αλλά οι εξελίξεις στο Ιράκ αναζωπύρωσαν τον ανταρτοπόλεμο και τους φόβους του τουρκικού κράτους. Γιαυτό άλλωστε παρακολουθούν με καχυποψία κυβέρνηση και στρατός την πολιτική των αμερικανών στο Βόρειο Ιράκ. Οι τούρκοι δεν πρόκειται να ανεχθούν την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ και δεν το κρύβουν.
Στο Βόρειο Ιράκ όμως έχει ήδη επιβληθεί καθεστώς αυτονομίας. Στο πλαίσιο του Ιράκ, το ελέγχουν πλήρως οι κούρδοι και αν δεν έχουν κηρύξει ακόμη την ανεξαρτησία τους είναι γιατί δεν το επιτρέπουν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ απάλλαξαν του κούρδους από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν και σ΄ αυτέςυπακούουν προς το παρόν. Γνωρίζουν επίσης ότι όλες οι όμορες χώρες με κουρδικούς πληθυσμούς, δηλαδή η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία, είναι σφόδρα αντίθετες με τη δημιουργία κουρδικού κράτους.
Πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν διεκδικήσεις, αντάρτικα, απειλές διαμελισμού και άλλα προβλήματα και μάλλον δεν έχουν άδικο. Οσο για το κουρδικό κράτος που θα δημιουργηθεί, αν δημιουργηθεί, θα είναι βιώσιμο γιατί θα κατέχει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούρκ και της Μοσούλης. Τα πετρέλαια αυτά πολύ θα τα ήθελε δικά της η Τουρκία, που κατείχε ως Οθωμανική Αυτοκρατορία τα εδάφη στα οποία βρίσκονται. Τα έχασε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.
Οι βομβιστικές ενέργειες στα παράλια της Τουρκίας εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ανταρτοπολέμου και μίας κρίσης που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να αντιμετωπίσουντους κούρδους αντάρτες που έχουν σαν ορμητήριο τα βουνά του Βορείου Ιράκ, τα τουρκικά στρατεύματα επιχειρούν ήδη εκτός συνόρων. Η κατάσταση μάλιστα είναι τόσο σοβαρή που οι αμερικανοί έχουν ορίσει ένα στρατηγό για να παρακολουθεί την κατάσταση και τις εξελίξεις. Δεν τον έχουν ονομάσει «συντονιστή», όπως στο Κυπριακό, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι υπάρχουν δύο πλευρές και δεν θα το δεχόταν η ΄Αγκυρα.
Οι κούρδοι αντάρτες δεν πρόκειται να νικήσουν το τουρκικό κράτος. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα και ήδη τα δημιουργούν. Οι εκρήξεις βομβών προκαλούν θύματα και ανασφάλεια, έχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, αφού πλήττουν το τουρισμό και δημιουργούν εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ποια τουρκική κυβέρνηση θα τολμήσει να προχωρήσει σε μέτρα φιλελευθεροποίησης του τουρκικού καθεστώτος και σε ικανοποίηση των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή ένταξη, όταν θεωρεί ότι απειλείται η ακεραιότητα της χώρας. Αλλά ακόμη και αν η κυβέρνηση σκεφθεί να το τολμήσει, δεν θα το επιτρέψει ο στρατός και το λεγόμενο «βαθύ κράτος».
Η απειλή που συνιστούν οι κούρδοι συμβάλλει και στην προσέγγιση ΄Αγκυρας και Τεχεράνης. Ακούγεται μάλιστα ότι έχουν συνάψει μυστική συμφωνία για την από κοινού αντιμετώπιση του Κουρδικού προβλήματος και αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι αρκετό για να ανησυχεί τους αμερικανούς. Οι τούρκοι όμως αδιαφορούν για τις ανησυχίες των αμερικανών, αφού νοιώθουν ότι απειλούνται. Το πολύ-πολύ να ακολουθήσουν πολιτική ύφεσης στο Αιγαίο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr