Οι εκλογές που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνουν τον Απρίλιο μεταφέρθηκαν για το καλοκαίρι, ώστε να γίνουν κάποιες πρώτες κινήσεις και φυσικά για να κοπάσει η οργή της κοινωνίας που έβραζε από εκείνο το ανατριχιαστικό "πάμε κι όπου βγει", που έφερε τελικά το θάνατο 57 ανθρώπων.
Η Νέα Δημοκρατία έκανε τότε κάποιες πρώτες "διορθωτικές" κινήσεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε προεκλογικά πως "θα σαρώσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα τις παθογένειες που μας κρατάνε πίσω".
Οι πρώτες εκλογές τελικά έγιναν στις 21 Μαϊου, η ΝΔ σάρωσε και στις 25 Ιουνίου βγήκε ξανά αυτοδύναμη με... πτήση στο 41%. Πολύ γρήγορα, όμως, προσγειώθηκε, στη σκληρή πραγματικότητα.
Ένα μήνα και κάτι μετά την επανεκλογή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τις παθογένειες του ελληνικού κράτους σε διάφορες εκφάνσεις τους. Και δυστυχώς, εκτός από τα έτσι κι αλλιώς απαξιωμένα τρένα, διαπιστώνονται σοβαρές αδυναμίες σε πυροσβεστική, στρατό και αστυνομία.
Από τα Τέμπη περάσαμε λοιπόν στις πυρκαγιές που συμβαίνουν φυσικά κάθε χρόνο, αλλά για πρώτη φορά ζήσαμε εκρήξεις σε αποθήκες με πυρομαχικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Η έρευνα που έγινε ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν είχαν καθαρίσει τους χώρους σε μία πολύ κρίσιμη υποδομή τους.
Και λίγες ημέρες μετά ζήσαμε το μεγάλο φιάσκο της ΕΛΑΣ που απλώς "παρακολουθούσε διακριτικά" τους Κροάτες χούλιγκανς να διασχίζουν ολόκληρη την Ελλάδα και να φτάνουν τελικά στη Νέα Φιλαδέλφεια για να σκορπίσουν το θάνατο.
Η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να "ξηλώνει" στελέχη της Αστυνομίας και λογικά θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες κινήσεις, που πάντως δύσκολα θα φτάσουν στην πολιτική ηγεσία. Θα υπάρξουν, όμως, κατά τη συνήθη τακτική ανακοινώσεις για την αυστηροποίηση ελέγχων και ποινών, ενώ σίγουρα και ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί κάποια στιγμή δημόσια και θα κάνει δήλωση σε αυστηρούς τόνους.
Θα ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της πολιτείας και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για πόλεμο με τις παθογένειες και για περαιτέρω θωράκιση του επιτελικού κράτους. Τα συνήθη κλισέ δηλαδή και οι... θυσίες δεν θα πάνε χαμένες.
Επί της ουσίας, όμως, τα ορόσημα, Τέμπη, Αγχίαλος, Νέα Φιλαδέλφεια, θα μας υπενθυμίζουν διαρκώς ότι για να αλλάξει πίστα η χώρα, θέλει δουλειά πολλή...
Το 41% από μόνο του δεν είναι αρκετό. Αντίθετα, για την ώρα, μάλλον έχει προκαλέσει περισσότερο αρυθμίες και χαλάρωση, παρά αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr