«Δεν νοείται να μην παραιτείται ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε για παράδειγμα «Στο Κόκκινο», ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος κινείται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κ. Σωτηρέλης που έχει ταχθεί στο περελθόν υπέρ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «ευθύνη τεράστια, αντικειμενική και μη μεταβιβάσιμη», με αφορμή τις παρακολουθήσεις.
«Αν δεν ήξερε, ήταν μειωμένου καταλογισμού», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «δεν νοείται μετάθεση της πολιτικής ευθύνης σε μετακλητούς υπαλλήλους». «Στους πόσους παρακολουθούμενους καίγεται ο πρωθυπουργός;», διερωτήθηκε, απορρίπτοντας την παραφιλολογία που θέλει να δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις μόνο αν αποκαλυφθούν κι άλλες παρακολουθήσεις.
«Προκύπτει σαφώς ότι υπήρχε κέντρο που συντόνιζε τις επίσημες και ανεπίσημες παρακολουθήσεις», πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του με τον τρόπο που διαχειρίζεται η Δικαιοσύνη το ζήτημα. «Δεν έχουμε μόνο παραβίαση του Συντάγματος, αλλά και δυσλειτουργία, αν όχι απροθυμία, της Δικαοσύνης, να διερευνήσει σε βάθος», τόνισε ο Γιώργος Σωτηρέλης, εκτιμώντας ότι «έπρεπε να έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις».
Δεν άφησε εκτός κριτικής και την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ να είναι τροχονόμος». «Αυτό είναι έξω από τη λογική, η δικαστική Αρχή δεν κάνει επικύρωση, παίρνει την απόφαση», συνέχισε, ενώ κατήγγειλε και τον τρόπο που η εξεταστική της Βουλής, αλλά και η Δικαιοσύνη, αντιμετώπισε την ΑΔΑΕ: «Την αντιμετώπισαν σαν ενοχλητικό έντομο», επέμεινε ο Γιώργος Σωτηρέλης, σε μια γραμμή που δεν ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Μαραντζίδης
Αίσθηση προκάλεσαν επίσης οι δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, επίσης στο Κόκκινο.
«Αισθάνομαι περίεργα για κάθε μέρα που περνά και ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται, ενώ διέλυσε και εξευτέλισε το Σύνταγμα και το κράτος Δικαίου», είπε συγκεκριμένα. Εξάλλου, χαρακτήρισε την υπόθεση των παρακολουθήσεων ως ένα «θέμα που έχει εξευτελίσει τους θεσμούς και τη χώρα» και πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν υπάρχει κράτος που δεν είναι βουτηγμένο στη διαφθορά και να μην έχει προβλήματα Δημοκρατίας».
Μιλώντας συνδυαστικά για το σκάνδαλο Πάτση και τις υποκλοπές, ο Νίκος Μαραντζίδης επισήμανε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι έναν παράξενο συνδυασμό σήψης και ενός βαθέος κράτους που παρακολουθεί δημοσιογράφους, πολιτικούς, πολίτες». «Είναι ένα απόλυτο θεσμικό χάλι», συνέχισε, επιμένοντας ότι με όλα αυτά «πρέπει κανείς να είναι στοιχειωδώς συγκλονισμένος».
«Κεντρικός παίκτης σε όλο αυτό το σύστημα είναι ο κ. Μητσοτάκης», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Νίκος Μαραντζίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της Ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι «έχει πλέον αυτοπεποίθηση η Ακροδεξιά, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκτά θράσος και τής μπαίνουν ιδέες ότι μπορεί να αμφισβητήσει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία».
Αλιβιζάτος
Στο πρόσφατο παρελθόν και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, είχε εκτιμήσει πως η υπόθεση των υποκλοπών πρέπει να φέρει πολιτικές εξελίξεις.
"Οι κυβερνήσεις παραιτούνται, όταν υπάρχουν σκάνδαλα με πρωθυπουργικές ευθύνες. Αυτό θα συμβεί, αν η έρευνα αποκαλύψει ότι παρακολουθούνταν και άλλοι πολιτικοί", τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη.
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών τόνισε ότι είναι αδιανόητο σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία να προβάλλεται απόρρητο σε μία κορυφαία στιγμή όπως είναι η Εξεταστική Επιτροπή.
Ασφαλώς, την ίδια άποψη έχει εκφράσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη γνωστή κόντρα του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, για τη νομιμότητα των επισυνδέσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr