Υπενθυμίζεται ότι με την απόφασή του αυτή, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματική» την παρέμβαση της ΕΚΤ για την επί ίσοις όροις δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης, ένα νέο QE.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Ευ. Βενιζέλος σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Περιττεύει να πω ότι όταν ένα συνταγματικό ή ανώτατο δικαστήριο θεωρεί ότι αυτό είναι ο τελικός κριτής πολύπλοκων πολιτικών και τεχνικών επιλογών οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, επιδίδεται σε δικαστικό ακτιβισμό. Ο έλεγχος της συνταγματικότητας που ασκεί δεν είναι οριακός, αλλά έλεγχος όλου του πλάτους και του βάθους των επιλογών των πολιτικών ή χρηματοπιστωτικών οργάνων τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των εθνικών».
Επί της ουσίας δε της απόφασης και των ενδεχόμενων περιπλοκών της, σημειώνει: «Οι νομικές, θεσμικές, αξιακές και πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης του ΓΟΣΔ είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικές. Το γερμανικό δικαστήριο είπε ότι τα εθνικά συνταγματικά ή ανώτατα δικαστήρια μπορούν να ελέγχουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και αν κρίνουν ότι αυτές ως ακατανόητες ή αναιτιολόγητες ή εσφαλμένες θίγουν την εθνική συνταγματική ταυτότητα, μπορούν να μη τις εφαρμόζουν. Το οικοδόμημα της υπεροχής και της άμεσης εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου κλονίζεται. Τώρα είναι π.χ. πολύ εύκολο για τα ουγγρικά ή τα πολωνικά δικαστήρια να πουν ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ με τις οποίες κρίνονται αντίθετες προς τις αξίες και την έννομη τάξη της ΕΕ οι παρεμβάσεις της ουγγρικής και της πολωνικής νομοθεσίας στη συγκρότηση των εθνικού συνταγματικού ή ανώτατου δικαστηρίου, παραβιάζουν την ουγγρική ή την πολωνική εθνική συνταγματική ταυτότητα και άρα κινούνται ultra vires και είναι ανεφάρμοστες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr