Η Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες έχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ως προς την διάρθρωση του χρέους της. Μπορεί να πλησιάζει το 200% του ΑΕΠ της χώρας και δεδομένης της αναμενόμενης υποχώρησης λόγω της επερχόμενης ύφεσης, να αυξηθεί ως ποσοστό ακόμη περισσότερο, όμως έχει μία θετική ιδιαιτερότητα.
Περίπου το 80% του χρέους είναι προς ξένες κυβερνήσεις και μόνο το υπόλοιπο μέρος του οφείλεται προς τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια, υπό όρους και προϋποθέσεις να γίνουν διευθετήσεις, εφόσον τα πράγματα λάβουν ακόμη πιο άσχημη τροπή. Υπό αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η χώρα, έχοντας κατακτήσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας, λόγω και της επιτυχούς μέχρι στιγμής διαχείρισης της υγεινομικής κρίσης, δανείστηκε από τις αγορές αυτές τις ημέρες με ποσοστό της τάξεως του 2%, δηλαδή με αρκετά ευνοϊκό ποσοστό.
Η κρίσιμη λεπτομέρεια ως προς αυτά είναι μία: η σημερινή διάρθρωση του ελληνκού χρέους, οφείλεται στο PSI και το OSI του 2012 και την μετατροπή της φύσης του, επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου και με υπουργό Οικονομικών τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Η Ιστορία λοιπόν, απρόβλεπτη όπως είναι, δικαιώνει κάποιους ανθρώπους και σε αυτό το πεδίο και κάνει όλες τις επιφανειακές και λαϊκιστικές προσεγγίσεις να φαίνονται σήμερα ανούσιες και άχρηστες…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr