Στον αγώνα αυτό έχουμε δει κυβερνήσεις να απαγορεύουν εξαγωγές (Γερμανία) ή να κατάσχουν φορτία που προορίζονταν για αλλλού (ΗΠΑ), πάντως ο καθένας αξιοποιεί ό,τι μέσα διαθέτει.
Στο Ισραήλ λοιπόν, επιστρατεύτηκε η Μοσάντ, η αποτελεσματικότερη ίσως μυστική υπηρεσία του κόσμου.
Σε πολλούς προξένησε εντύπωση από τις πρώτες ημέρες, ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γιόσι Κοέν (φωτ.), συμμετείχε στις συσκέψεις των αρμοδίων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας. Και το γεγονός επισήμανε ο Ρόουνεν Μπέργκμαν, συντάκτης του New York Times Magazine, ο οποίος εδρεύει στο Τελ Αβίβ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του, η Μοσάντ είχε από πολύ νωρίς κεντρικό ρόλο στη μάχη της ισραηλινής κυβέρνησης κατά του κορονοϊού. Κυρίως αναλαμβάνοντας την αποστολή εξεύρεσης ιατρικού εξοπλισμού καθώς και την απόκτηση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας από το εξωτερικό. Πώς έγινε αυτό;
Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι του Sheba Medical Center, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, είχαν προβλέψει τις ελλείψεις υλικού. Και το υπουργείο Υγείας ανέθεσε στην Μοσάντ και τους πράκτορές της να εντοπίσουν και να εξασφαλίσουν όλα όσα χρειαζόταν άμεσα το ισραηλινό σύστημα υγείας, τέστ, αναπνευστήρες, μάσκες κλπ. Και το έκαναν.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο διοικητής του νοσοκομείου: «Μόνον στο Ισραήλ θα μπορούσε το μεγαλύτερο νοσοκομείο να ζητήσει τη βοήθεια της Μοσάντ. Μπορείτε να φανταστείτε το Mount Sinai Hospital (της Νέας Υόρκης) να ζητάει βοήθεια από τη CIA;».
Η επιστράτευση αυτή της Μοσάντ κατέστη δυνατή, καθώς η κρίση του κορονοϊού πλήττει πολύ άσχημα το Ιράν, τον βασικό εχθρό του Ισραήλ και έτσι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν την δυνατότητα να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον τους…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr