Στην αντίπερα όχθη, και παρά τις πιέσεις των ευρωπαίων, ο Τσίπρας σφυρίζει αδιάφορα, επιδίδοντας σε μία μάχη επικοινωνιακή.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να συνδέσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό με την οικονομική κρίση χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές όπως δείχνει το αδιέξοδο που μεταφέρεται στο σημερινό Eurogroup.
Στις χθεσινές του τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.
Ο πρωθυπουργός πιέζεται για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο ενώ οι εταίροι υποβαθμίζουν τις ευαισθησίες της ελληνικής πλευράς και τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας, όπως έδειξαν οι δηλώσεις Γιούνκερ για τα 10 μίλια. Οι εταίροι πιέζουν παράλληλα την ελληνική πλευρά να άρει τις επιφυλάξεις της και να μην προβάλλει προσκόμματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας που είναι ένας από τους όρους που έχει βάλλει η Άγκυρα για να προχωρήσει η συζήτηση με την ΕΕ για το Action Plan στην διαχείριση του προσφυγικού.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, επισημαίνει ότι η χώρα κλειδί είναι η Τουρκία, αφού από εκεί ξεκινούν οι προσφυγικές ροές. Συμφωνεί να ενισχυθεί η χώρα τόσο με οικονομικούς πόρους όσο και με υλικοτεχνική βοήθεια από την ΕΕ, ζητά ωστόσο να γίνουν hot spots στο τουρκικό έδαφος για την ταυτοποίηση των προσφύγων ώστε να ξεκινά από εκεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα ζητά από την Τουρκία να ελέγξει την διακίνηση στο έδαφός της ενώ αντί για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, αντιπροτείνει αυξημένη συνεργασία μεταξύ των λιμενικών των δύο χωρών σε όλη την έκταση του Αιγαίου.
Ενώ όμως η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται για υποχωρήσει προς την πλευρά της Τουρκίας, η Ελλάδα σηκώνει εν τω μεταξύ το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού
Δραματική η κατάσταση στα νησιά
Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Από αυτή την άποψη λοιπόν, προκαλεί εντύπωση γιατί την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, έδειξε μία ειδυλλιακή εικόνα της κατάστασης στην Μυτιλήνη στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. Με τις επισκέψεις των επιφανών ευρωπαίων και με τις συσκέψεις των φορέων στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός επιχειρεί έναν διπλό επικοινωνιακό χειρισμό. Προς τα έξω να προβάλλει ότι η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος ωστόσο παραμένει θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών αξιών, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και των ανοικτών συνόρων. Στο εσωτερικό επιδιώκει να συμπήξει ένα κοινωνικό μέτωπο με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και της Εκκλησίας που θα τον βοηθήσει να αντιπαρέλθει την πολιτική κριτική και την κοινωνική δυσφορία που αυξάνεται. Παράλληλα δείχνει ότι επιδιώκει βοήθεια και στήριξη από την ΕΕ για προγράμματα εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην χώρα.
Η καταγραφή των προβλημάτων στα νησιά που έγινε στην σύσκεψη της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου είναι και μία επισήμανση της κρατικής ολιγωρίας που έχει αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να τα βγάλουν πέρα μόνες τους με τον υποτυπώδη κρατικό μηχανισμό να λυγίζει κάτω από τις μεγάλες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν ανάγκες σε σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων, Καθαρισμός, Επισκευές, Εγκαταστάσεις, Ηλεκτροδότηση, εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμα υλικά, Μηχανήματα, Απορριμματοφόρα, Πλυντήρια, πρόσληψη εποχικού προσωπικού -οδηγούς, εργαζόμενους στην καθαριότητα, γενικών καθηκόντων- και πολλά άλλα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr