Στη συγκεκριμένη εκδήλωση πήραν μέρος σημαντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Αναφερόμενος στη σημασία της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κτίσουμε, και δεν λέω να αποκαταστήσουμε, είναι η έννοια της εμπιστοσύνης, γιατί η έννοια αυτή λείπει σε όλα τα επίπεδα, και είναι εκείνη που ουσιαστικά κρατάει την συνοχή οποιασδήποτε ομάδας, είτε κοινωνικής, είτε επαγγελματικής. Χωρίς την εμπιστοσύνη δεν κτίζεται καμία σχέση. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται να εντάξουμε στην καθημερινή μας πρακτική έννοιες όπως η αυτογνωσία, η αυτοκριτική, η αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός, ώστε πραγματικά να απομακρύνουμε όλες τις ανασφάλειες του σεβασμού, της εκτίμησης και της ουσιαστικής κριτικής στην καθημερινότητά μας. Όσο πιο ασφαλείς νοιώθουμε και όσο με τη συμπεριφορά μας κάνουμε τους άλλους να νοιώσουν το ίδιο ασφαλείς, τόσο μεγαλύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης διαμορφώνουμε μεταξύ μας.»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕ του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ,κ. ΔημήτρηςΜαύρος, αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης επισημαίνοντας τα εξής: «Η επέτειος των 50 χρόνων της ΕΕΔΕ είναι το καλύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να συζητηθούν όλα όσα θα συμβάλλουν στο κτίσιμο της Νέας Ελλάδας. Ποιος και πώς λοιπόν θα μπορούσε να χτίσει τη Νέα Ελλάδα; Οι λέξεις «Κτίζω» και «Νέα» δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά αλλού παρά μόνο στους Ηγέτες. Στην Ηγεσία. Το σίγουρο είναι ότι η Χώρα διαθέτει ηγέτες και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς. Το θέμα όμως είναι ότι ό,τι και να κάνουν οι ηγέτες αν δεν μπορέσουν να αφυπνίσουν, να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν σε macro επίπεδο τους Πολίτες/Εργαζόμενους/Πελάτες/Καταναλωτές/Ψηφοφόρους τίποτα δεν πρόκειται να κτιστεί και εν πάση περιπτώσει, ό,τι και να κτιστεί δεν θα είναι νέο.» Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και οκ. ΓιώργοςΠίττας, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Στην ανάγκη απαλλαγής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από τις δουλείες του παρελθόντος και τις συντεχνιακές δομές της αναφέρθηκε οκ. ΔημήτρηςΔασκαλόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Στην Ελλάδα του αύριο σε συνάρτηση με το σήμερα αναφέρθηκαν οι κκ. Βασίλης Αντωνιάδης και Γιάννος Γραμματίδης, που τόνισαν ότι ήδη είναι θετική η δρομολόγηση αρκετών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στο μέτρο που θα συνεχιστούν θα δημιουργήσουν ένα θετικό αναπτυξιακό κλίμα, ικανό να βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στο βάρος και τις πιέσεις που δημιουργεί το δημόσιο χρέος της. Πάντως και οι δυο ομιλητές θεώρησαν απαραίτητη προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση την πολιτική συναίνεση.
Η καινοτομία και η εξωστρέφεια ήταν τα θέματα που έθιξαν οι κ.κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Γιώργος Γεράρδος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο Computers,Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Forthnet και Γιώργος Κορρές, Πρόεδρος της ΚΟΡΡΕΣ - Φυσικά Προϊόντα.
Οι ομιλητές, αφού αναφέρθηκαν στα επιτεύγματα και τις επιδόσεις των εταιριών που εκπροσωπούν τους τομείς αυτούς, έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η καινοτομία, στο σημερινό μεταβαλλόμενο κόσμο, αποτελεί κορυφαίο συντελεστή επιτυχίας για μια εταιρία αλλά και σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Υποστήριξαν, επίσης, ότι το μέλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκεται πολύ περισσότερο στις εκτός Ελλάδας αγορές, παρά στην εγχώρια εσωτερική αγορά, η οποία αντιμετωπίζει και κρίση ζήτησης.
Χαρακτηριστική στο επίπεδο αυτό υπήρξε η αναφορά του κ. Γιώργου Κορρέ στις δυνατότητες εξωστρέφειας που προσφέρει η ελληνική φύση χάρη στα 4.500 βότανα που υπάρχουν στη χώρα μας και που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να δημιουργήσουν διεθνή επώνυμη ζήτηση.
Στους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν οι κκ. Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Γουρδομιχάλης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της G. Bros Maritime S.A. & Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος στον Όμιλο ΝΗΡΕΥΣ & Πρώην Πρόεδρος στη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και Παναγιώτης Καρκατσούλης, Προϊστάμενος Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΕΥΣΣΕΠ, οι οποίοι εκπροσωπούν τέσσερις τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η ναυτιλία και η δημόσια διοίκηση. Για τη σημασία του τουρισμού έκανε λόγο ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, που τόνισε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και ενίσχυση των τουριστικών δραστηριοτήτων υπό τη μορφή της επέκτασής τους σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους. Τόνισε επίσης ο κ. Ανδρεάδης ότι ο τουρισμός μπορεί να φέρει την οικονομία περί τα 19 δισ. ευρώ και με προσπάθεια θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα 10η τουριστική χώρα στον κόσμο.
Οκ. ΓιώργοςΓουρδομιχάλης, τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία αποφέρει κάπου 15 δισ. ευρώ, αλλά παρά τη συμβολή της αυτή δεν χαίρει της απαραίτητης από το κράτος υποστήριξης. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, τόνισε ο ομιλητής να αλλάξει η στάση του Δημοσίου έναντι της ναυτιλίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 5% του ΑΕΠ και καλύπτει 230.000 θέσεις εργασίας. Η γεωργία μπορεί να γίνει η αφετηρία της νέας επιχειρηματικότητας αλλά και της αποκατάστασης της φήμης και του κύρους του πρωτογενούς τομέα. Ζωτική σημασίας είναι η παραγωγή ελληνικών προϊόντων προϊόντων για τη δημιουργία μιας νέας επώνυμης ζήτησης, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Αριστείδης Μπελλές.
Οκ. ΠαναγιώτηςΚαρκατσούλης ανέφερε πως αποτελεί αντικίνητρο ο δαίδαλος της δημόσιας διοίκησης. Επισήμανε ακόμα πως, μόνο το 38% των δημοσίων υπαλλήλων έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια της διαχείρισης πολύπλοκων θεμάτων που απαιτούν ειδικές γνώσεις. Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα η εξυγιαντική της δημόσιας διοίκησης νομοθεσία με ό,τι αυτό σημαίνει για τις σχέσεις της χώρας με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την απασχόληση αναφέρθηκαν οι κ.κ. Ηλίας Κικίλιας, Διοικητής του ΟΑΕΔ,Αθανάσιος Ρούλιας, Γενικός Διευθυντής της ΕΕΔΕ, Ευτυχία Κασελάκη, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει και 71 επιμέρους δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 3,89 δισ. μέσω των οποίων έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα περίπου 1.170.000 άτομα. Τόνισε ακόμα ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ βοήθησαν στο να διατηρηθούν περίπου 355.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, να δημιουργηθούν περίπου 192.000 μόνιμες ή εποχικές θέσεις εργασίας, να εκπαιδευτούν 550.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις καθώς και περίπου 45.000 σπουδαστές στις σχολές του ΟΑΕΔ, εκτιμώντας ότι επετεύχθη συγκράτηση της ανεργίας κατά 5% ως 7%.
O κ. Αθ. Ρούλιας επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα της δια βίου μάθησης και τη σύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την Αγορά Εργασίας. Τόνισε πως η εκπαίδευση πρέπει να γίνει πιο χρηστική και να συμπληρωθεί από την κατάκτηση δεξιοτήτων μάθησης και διαρκούς ανανέωσης της γνώσης με δεξιότητες όπως η αναγνώριση, η ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η διαχείριση κρίσεων, η συνεργασία και η επικοινωνία για να εκλείψει η ανισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά εργασίας και κατέληξε πως η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη της μακροπρόθεσμης δυνατότητας της χώρας μας αλλά και συνολικά της Ευρώπης για ανταγωνιστικότητα, αλλά και για την κοινωνική της συνοχή.
Από την πλευρά της η κ. Ευτυχία Κασελάκη επισήμανε πως πρέπει να προάγουμε αξίες που να αναβαθμίζουν τον άνθρωπο, ενώ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι επιχειρήσεις να γίνουν φυτώρια δημιουργίας και προώθησης αξιών. Η κ. Βενετία Κουσία σημείωσε ότι είναι επικίνδυνη η ανεργία των νέων και αποτελεί διεθνές πρόβλημα. Πρέπει να στηρίξουμε τους νέους ώστε να αναπτυχθεί σε αυτούς η αίσθηση της δημιουργίας και ως εκ τούτου να αναπτυχθούν τυπικά προσόντα. Η ανεργία των νέων επηρεάζει πολλαπλώς τις οικονομίες και κοινωνίες και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα. Οι κυβερνήσεις πρέπει ως εκ τούτου να εφαρμόσουν προγράμματα ενίσχυσης της απασχολησιμότητας. Και κατέληξε πως η επιχειρηματικότητα ενισχύει την απασχόληση χωρίς ωστόσο να αποτελεί πανάκεια.
Στην τελευταία ενότητα που ασχολήθηκε με τις Επενδύσεις και τις Διαθρωτικές Αλλαγές μίλησαν οι κ.κ. Dr. Horst Reichenbach, Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και ο καθηγητής Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ο Dr. Horst Reichenbach είπε ότι η Ελλάδα είχε πρόβλημα φερεγγυότητας και το γεγονός ότι τώρα η κατάσταση αυτή βελτιώνεται αποτελεί θετική πρόοδο σε διεθνές επίπεδο. Όμως η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη και πολλά θα εξαρτηθούν για το μέλλον της οικονομίας από την πορεία της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης. Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Το θέμα είναι σοβαρό γιατί επηρεάζει την ιδιωτική ρευστότητα και κάποιες ελπίδες δημιουργούνται από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χρηματοδοτήσει ορισμένες επενδύσεις. Είναι θετική η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει αισθητά το χρόνο της διακίνησης προϊόντων μέσω τελωνείων, γεγονός που μειώνει το κόστος της προμηθευτικής αλυσίδας. Ικανοποιητικές είναι και οι ενέργειες που γίνονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ελπίζουμε έτσι ότι σταδιακά βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα και αυτό είναι θετικό, κατέληξε ο κ. Reichenbach.
Ο κ. Γιώργος Ζανιάς ανέφερε πως είναι κρίσιμη η ανάταξη της οικονομίας ενώ προσφέρει ελπίδες η τελευταία δανειακή συμφωνία. Γίνεται θετική δημοσιονομική προσαρμογή ενώ ταυτόχρονα μειώνεται θεαματικά το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών. Το μέλλον θα κριθεί στην αταλάντευτη προσαρμογή σε συνθήκες δομικών αλλαγών. Γι’ αυτό επείγει η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Απαιτείται φορολογική μείωση των συντελεστών, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης που είναι γνωστικό εργαλείο ανάπτυξης. Από δω και πέρα απαιτείται εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με ισχυρό μηχανισμό παρακολούθησης με ύπαρξη τεχνικής βοήθειας. Και ο κ. Ζαννιά κατέληξε με το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η οικονομία μετασχηματίζεται και αυτό θα οδηγήσει σίγουρα στην επανεκκίνησή της.
Προοπτικές υπάρχουν για επενδύσεις και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές αρκεί και οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και υψηλή φερεγγυότητα, τόνισε ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος. Το Ταμείο απαιτεί διαφάνεια και στις διαδικασίες προκρίνει τις καλύτερες και υψηλότερες προσφορές. Όλες οι διαδικασίες εγκρίνονται από Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και ο έλεγχος γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπό αυτό την έννοια ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι συντονιστικός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr