Ισχυροί παράγοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη, αλλά και σε υψηλότατα κλιμάκια της Κομισιόν, έχουν πλέον καταλήξει στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το συντομότερο. Κατά τους υπολογισμούς τους, οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης όχι μόνο είναι διαχειρίσιμες, λόγω των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι και μικρότερες σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο κόστος της συνέχισης του Προγράμματος στήριξης.
Επιπλέον, ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδος από το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «παράδειγμα προς αποφυγήν» για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη (σκηνές από βίαιες επιδρομές σε τράπεζες, κλπ.), αλλά και ως καταλύτης για να περάσει η Ευρωπαϊκή ενοποίηση σε νέο επίπεδο (έκδοση ευρω-ομολόγων, κοινή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσων), καθώς ακόμη και οι πιο διστατικοί ψηφοφόροι και πολιτικοί θα πειστούν τότε ότι μόνο έτσι θα αποσωβηθούν οι τρομερές συνέπειες μίας βέβαιης διάλυσης της ευρωζώνης.
Ωστόσο αυτή η «σκληρή» γραμμή παραμένει προς ώρας μειοψηφική (αν και τα μέλη της έχουν όλα τα «ΑΑΑ»). Εξάλλου, ακόμη και αν επικρατούσε, οι θιασώτες της δεν θα διακινδύνευαν να επωμιστούν την ιστορική ευθύνη της κατάρρευσης του ευρώ, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Εξ ου και σε κάθε περίπτωση η πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας θα πρέπει να παρουσιαστεί ως προϊόν της ελεύθερης βούλησης του ελληνικού λαού, παρά την «επιθυμία της ευρωζώνης να διατηρήσει τη χώρα μας στην οικογένεια του κοινού νομίσματος». Εν ολίγοις, η τακτική που θα ακολουθήσουν θα είναι να προσπαθήσουν να μας κάνουν να πούμε μόνοι μας ότι φεύγουμε, με απειλές, προσβολές και «διαλέξεις».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές τεχνικές προετοιμασίες «για το μοιραίο» έχουν ήδη ξεκινήσει στην Επιτροπή και στην ΕΚΤ. Παράλληλα, η Επιτροπή έχει ανασύρει από τα συρτάρια της σχετικές μελέτες και προσομειώσεις που έχουν γίνει από τράπεζες για την αποχώρηση της Ελλάδος από την ευρωζώνη.
Αν στην αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου επικρατήσουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τότε θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Ακόμη και τότε όμως, παρότι θα τους έχουμε στερήσει ένα βασικό επιχείρημα, θα υπάρξουν φωνές που θα ζητήσουν να διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας (λόγω αποτυχίας στην «αξιολόγηση» της Τρόικας τον Ιούνιο) και επομένως να εξαναγκαστούμε σε έξοδο από το ευρώ, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη...
Νικ. Μαλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr