Οι τραπεζίτες είχαν ζητήσει παράταση ένα μήνα προκειμένου να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα του τέταρτου 3μήνου και συνολικά του 2011. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την αγορά, ότι οι τράπεζες μέχρι να καταθέσουν τα business plans τους θα προχωρήσουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις μετά από ένα μήνα, δηλαδή στα τέλη Μαίου, αρχές Ιουνίου. Αυτό βεβαίως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι το «καλό σενάριο» σε επίπεδο χρόνων. Το «κακό» σενάριο είναι να παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα, δηλαδή να μην προκύψει όχι μόνο αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά ούτε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να κυβερνήσουν από κοινού. .
Σημειώνεται, ότι η προηγούμενη παράταση που είχαν πάρει οι τράπεζες ήταν δεκαπέντε ημερών. Που σημαίνει ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την έγκριση της παράτασης του χρόνου δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Έτσι, εντός της εβδομάδας αναμένεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου την οποία θα υπογράψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν πέντε υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ρυθμίσουν μια σειρά θεμάτων για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Ενα εξ αυτών είναι το μίνιμουμ ποσοστό - 10% - που οφείλει η κάθε τράπεζα να καλύψει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Αν και στη σχετική τροπολογία, αναφέρετει το 10%, το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί με μία εκ των πέντε υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν.
Αυτό και άλλα τέσσερα βασικά σημεία που χρήζουν διευκρινιστικών υπουργικών αποφάσεων, είναι ικανό να καθυστερήσει τη δημοσίευση των ισολογισμών για το 2011.
Αλλωστε, η περσινή χρονιά, θα είναι η πρώτη χρήση που θα επιβαρυνθεί με το σύνολο των ζημιών απομείωσης, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής των τραπεζών στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων.
Για τον ακριβή πάντως προσδιορισμό των ζημιών , απαιτείται ο καθορισμός ενός προεξοφλητικού επιτοκίου το οποίο κυμαίνεται από 9,50% έως 11,50- 12% .
Επίσης, ακαθόριστο είναι ακόμη το ύψος των ζημιών και των συνεπών αναγκών σε νέα κεφάλαια, καθώς οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τη «γραμμή» των μητρικών τους διεθνών εταιριών, για το ποιά μέθοδος λογιστικής απεικόνισης θα ακολουθηθεί.
Οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες έχουν συμμετάσχει πάντως με ομόλογα ύψους 43 δισ ευρώ στο PSI.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr