Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος εδώ και έξι συνεδριάσεις. Και όχι μονο αυτό, αλλά οι πιέσεις γίνονται εντονότερες, όσο ο τζίρος στις μετοχές του κλάδου αυξάνει. Αυτό βίωσαν χθες οι επενδυτές, βλέποντας την άλλοτε ατμομηχανή της χρηματιστηριακής αγοράς και της οικονομίας να επιστρέφει με μεγάλη ταχύτητα στα χαμηλά του περασμένου Ιανουαρίου από τα οποία ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση που κράτησε μέχρι και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις αρχές του μήνα. Οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι ανησυχούν, για την πορεία των τραπεζών και κυρίως σε ποια επίπεδα θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο του ΤΧΣ. Ξένοι διαχειριστές, βρίσκονται στην κυριολεξία στο σκοτάδι, τη στιγμή που φήμες κάνουν το γύρο της αγοράς και αναφέρουν για παρασκηνιακές επαφές των τραπεζιτών με funds ξένων χωρών να στηρίξουν τις διοικήσεις και τις τράπεζες κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου. Όλα αυτά, στο μεταξύ, συμπίπτουν με την προεκλογική περίοδο, η ένταση της οποίας κορυφώνεται πριν καν διαλυθεί η Βουλή, εξέλιξη η οποία υπολογίζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Τις πωλήσεις πυροδότησαν εγχώρια χαρτοφυλάκια τα οποία ούτε έχουν την υπομονή να περιμένουν και βεβαίως τη δυνατότητα να «παραμένουν» ανοιχτοί σε μία αγορά λεπίδι και χαμηλών συναλλαγών. Η επενδυτική κοινότητα βλέπει ότι η αβεβαιότητα ως προς το ΤΧΣ θα παραταθεί για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός, όπως πρώτο άλλωστε έχειγράψει το «R». Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει παράταση ένα μήνα προκειμένου να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα του τέταρτου 3μήνου και συνολικά του 2011. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την αγορά, ότι οι τράπεζες μέχρι να κατθέσουν τα business plans τους θα προχωρήσουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις μετά από ένα μήνα, δηλαδή στα τέλη Μαίου, αρχές Ιουνίου. Αυτό βεβαίως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι το «καλό σενάριο» σε επίπεδο χρόνων. Το «κακό» σενάριο είναι να παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα, δηλαδή να μην προκύψει όχι μόνο αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά ούτε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να κυβερνήσουν από κοινού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές μην έχοντας άλλη επιλογή στρέφονται σε άλλες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ, όπως έγραψε και χθες το «R», ήδη κάποιες μετοχές έχουν αρχίσειθ να ξεχωρίζουν, όπως τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, η ΜΕΤΚΑ κ.ά. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ήταν τα χαρτιά εκείνα που αποτέλεσαν το επενδυτικό καταφύγιο της χθεσινής συνεδρίασης. Ο ΟΤΕ έχει ήδη την πρώτη σύσταση αγοράς εκ μέρους της Citigroup, με τιμή στόχο κοντά στα 4,5 ευρώ, μετά τις πειστικές απαντήσεις της διοίκησης ότι μπορεί να προχωρήσει χωρίς πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr