Τροπολογία-εξπρές που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον νέο οικοδομικό κανονισμό, σώζει τη ΔΕΗ από..χρεοκοπία, καθώς με την εκκρεμότητα που προέκυψε έπειτα από απόφαση του ΣτΕ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) η ΔΕΗ αντιμετώπιζε τον κίνδυνο καταγραφής ως επισφάλεια στον ισολογισμό του 2011 ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στις ΥΚΩ.
Η τροπολογία καθιστά ως υπόχρεους για την καταβολή των ΥΚΩ τους χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι το συγκαταβάλλουν προς τους προμηθευτές με διακρατούσα χρέωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η τροπολογία ρυθμίζει και τα αναδρομικά ποσά των ΥΚΩ, αυτά δηλαδή που έχουν καταβληθεί τα έτη 2008-2011, μέσω συμψηφισμού, χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, αφού προβλέπεται διαγραφή πιθανού χρεωστικού υπολοίπου εις βάρος των χρηστών.
Το παράδειγμα της Χαλυβουργίας και του Αλουμινίου ακολουθεί και η ΛΑΡΚΟ – Καταγγελία στη ΡΑΕ για τις υπερχρεώσεις στο ρεύμα
Τρείς ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες που συμφωνούν στο εξής, κινούνται ενάντια στη ΔΕΗ για υπερχρεώσεις στο ρεύμα.
Ακολουθώντας τις άλλες δυο, και η ΛΑΡΚΟ προσφεύγει στη ΡΑΕ ζητώντας την παρέμβασή της. Το αίτημά της είναι να προσέλθει η ΔΕΗ σε διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών του ρεύματος, με στόχο να δημιουργηθεί ένα τιμολόγιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις υψηλές ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας που ενέχει η λειτουργία μιας βιομηχανίας σιδηρονικελίου.
Φαίνεται πως οι νέες αυξήσεις που πρόσφατα επέβαλε η ΔΕΗ στα τιμολόγια για τους καταναλωτές Υψηλής Τάσης, με ενιαίο τρόπο και όχι εξατομικευμένα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε βιομηχανίας, θέτουν τη ΛΑΡΚΟ εκτός αγοράς αυξάνοντας εξωπραγματικά το κόστος λειτουργία και παραγωγής. Αυτό μάλιστα, για μια Εταιρεία της οποίας το προϊόν διατίθεται στη διεθνή αγορά όπου λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού, αποδεικνύεται καταστροφικό.
Όπως και επικαλείται η ίδια η Εταιρεία, η ΔΕΗ κάνει κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της και του αποκλειστικού προνομίου της για παραγωγή από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά, στο πλαίσιο απουσίας και εναλλακτικού προμηθευτή για μια βιομηχανία του μεγέθους της ΛΑΡΚΟ.
Παράλληλα δεν γνωστοποιεί τα στοιχεία που την οδηγούν στο νέο υπολογισμό των τιμών που απαιτεί με τα νέα τιμολόγια, που για τη ΛΑΡΚΟ ισοδυναμούν σε 80ευρώ/MWh. Τιμή ανέφικτη για έναν μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή που χρειάζεται ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr