Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εισηγμένων το 2011 είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικές. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι οι ζημιές των εισηγμένων κατά την απελθούσα χρήση πρόκειται να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ , όταν πέρσι που, επίσης, η χώρα βρισκόταν τελματωμένη οι ζημιές είχαν διαμορφωθεί στα 4,052 δισ. ευρώ. Σχεδόν τριπλάσιες ζημιές μέσα σε ένα χρόνο εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την κορύφωση της ανεργίας πάνω από το 20%, την ύφεση στο 7,2%. Οι ζημιές των δεκαπέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αποστερούν από το Δημόσιο έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ, όση ήταν η τρύπα δηλαδή, του προϋπολογισμού στο τέλος του '11 και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα. Με αυτά τα δεδομένα, έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, με την ελπίδα των εισηγμένων να βρίσκεται πραγματικά εστιασμένη στα μέτρα ανάπτυξης για τη χώρα που σχεδιάζουν η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη. Σε σύνολο 19 εισηγμένων που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για την απελθούσα χρήση, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών που η χρήση τους ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, οι επενδυτές παίρνουν μία πικρή γεύση, η οποία θα γίνει πιο πικρή όταν αρχίσουν να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των τραπεζών με τις ζημιές από το κούρεμα των ομολόγων και τις επισφάλειες για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή εξυπηρετούνται δύσκολα. Για τις εν λόγω εισηγμένες προκύπτει ότι κατά το 2010 είχαν “γράψει” κέρδη 1,151 εκατ. ευρώ και το 2011 πέρασαν σε ζημιές συνολικού ύψους 404.177 ευρώ. Σταθερός, ελαφρά αυξημένος είναι ο τζίρος τους στα 27,7 εκατ. ευρώ από 24,5 εκατ. ευρώ κατά την χρήση του 2010.
Επίσης, όλα δείχνουν πως το 2012 θα είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για την πραγματική ελληνική οικονομία και για τα αποτελέσματα των εταιρειών, καθώς το πρώτο δίμηνο εξακολουθεί να υφίσταται η έντονα πτωτική τάση του τελευταίου τετραμήνου του 2011 και όλα δείχνουν πως θα δούμε νέα υποχώρηση του ΑΕΠ κατά περισσότερες από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Eνδεικτικά, αναφέρουμε πως, η κρίση έχει αγγίξει τις μεγαλύτερες εταιρείες που μέχρι τώρα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, όπως η Fourlis, η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ και η Coca Cola.
Τόσο ο πρόεδρος του ομίλου Φουρλής, κ. Β. Φoυρλής όσο και ο CEO κ. Απ. Πεταλάς, απευθυνόμενοι στους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2011, ανέφεραν ότι η κακή εικόνα του δ΄ τριμήνου του 2011 συνεχίζεται όσον αφορά την εσωτερική κατανάλωση και στο α΄ τρίμηνο του 2012, περιορίζοντας τις προσδοκίες αλλά και τις ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη των εργασιών το τρέχον έτος.
Και οι δύο, ωστόσο, υποστήριξαν ότι οι αντοχές του ομίλου είναι ισχυρές, λόγω αφενός των πολιτικών διαχείρισης της κρίσης που έχουν υιοθετηθεί και αφετέρου των λιανικών concepts που ο όμιλος αναπτύσσει.
Ειδικότερα, ο όμιλος, παρότι το 2011 κατέγραψε μείωση των like for like πωλήσεων στην ΙΚΕΑ της τάξης του 10% (είναι και ο μεγαλύτερος παράγοντας στον όμιλο), όπως και πτώση του περιθωρίου κέρδους EBITDA στο 7,8% από 11,5%, υπολογίζει ότι το 2012 θα καταφέρει να αναστρέψει ελαφρώς την εικόνα.
Στα 114 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια το 2011 έναντι κερδών 180 εκατ. το προηγούμενο έτος. Το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε τη διατήρηση του ετήσιου μερίσματος στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή.
Σημειώνεται ότι τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του 2011 (εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης) ανήλθαν στα 137 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου 2011 επηρεάστηκαν αρνητικά από την αποτίμηση της αξίας αποθεμάτων τα οποία αποτιμήθηκαν χαμηλά, λόγω μειωμένων τιμών. Έτσι, τα αποθέματα κατά το 4ο τρίμηνο του 2011 προκάλεσαν ζημιές 24 εκατομμυρίων. Έναντι κερδών 41 εκατομμυρίων του αντίστοιχου τριμήνου του 2010.
Επίσης τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου επιβαρύνθηκαν από το κόστος αναδιοργάνωσης του ομίλου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επενδύσεις, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το διυλιστήριο της Ελευσίνας αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στην Ανοιξη, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το καλοκαίρι. Η εταιρεία δεν αναμένεται να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες, ενώ αναμένει έσοδα από την πώληση της ΔΕΠΑ.
Στα 21,5 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ το 2011 έναντι κερδών 29,2 εκατ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας μείωση κατά 26,3%. Διανομή μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή. Η μείωση του κύκλου εργασιών (σ.σ. 31%) οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών των εισηγμένων μετοχών αλλά και στις σημαντικές μειώσεις στην τιμολογιακή πολιτική του ομίλου τόσο στην αγορά παραγώγων όσο και στην αγορά μετοχών, που έγιναν μετά τα μέσα της χρήσης του 2010. Παρ' όλ' αυτά τα γεμάτα ταμεία του ομίλου επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου, ύψους 0,19 ευρώ.
Η κρίση άγγιξε και την Coca Cola, την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη του Χ.Α. (5,1 δισ. ευρώ). Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ήδη ότι προβαίνει σε ενοποιήσεις εργοστασίων. Κοντά στο 1/3 του όγκου των πωλήσεών της απώλεσε στην Ελλάδα η Coca Cola 3E το τέταρτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 28% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και κατά 12% σε ετήσια βάση.
Η εταιρεία αποδίδει αυτή τη σημαντική υποχώρηση στον αντίκτυπο των τελευταίων μέτρων λιτότητας σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% το Σεπτέμβριο του 2011, τα οποία όπως αναφέρει άσκησαν περαιτέρω πίεση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Επιπλέον, το δίκτυο άμεσης κατανάλωσης, όπως επισημαίνει η εταιρεία συνεχίζει να πλήττεται από την περαιτέρω μείωση του αριθμού των καταστημάτων λιανικής και την περιορισμένη ρευστότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr