Οκτώ με δέκα εισηγμένες έχουν χαρτοφυλάκιο με ελληνικά ομόλογα, αλλά σε δύο με τρεις εντοπίζεται το πρόβλημα, αυτό της μεγάλης έκθεσης, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλος, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του “R”. Σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο, μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι επαφές με τις εισηγμένες που έχουν το πρόβλημα, εκ των οποίων η μία είναι εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία και οι άλλες δύο υπάγονται στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Οι επαφές έχουν να κάνουν πιο πολύ με τις προθέσεις των εταιρειών να διαχειριστούν το πρόβλημα. Αν δηλαδή, θα περάσουν τις ζημιές στο 9μηνο, αν θα σχηματίσουν προβλέψεις ή αν θα κάνουν τις διαγραφές στη τρέχουσα χρήση και βεβαίως μέχρι ποίου ποσοστού, αφού ήδη οι τιμές των ομολόγων έχουν “κουτσουρευτεί” κατά 70 και 80%. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν στο 9μηνο θα περάσουν τις απομειώσεις στα ομόλογα και οι τράπεζες, αν και ήδη δύο τράπεζες Geniki και Emporiki έχουν προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις.
Ο κ. Μποτόπουλος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων των εισηγμένων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά των μετοχών που λόγω της κρίσης πολλά χαρτιά “βαραίνουν” με αποτέλεσμα να γίνονται λίγες πράξεις. Εντός του μήνα, όπως είπε, θα υπάρξει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κ. Π. Οικονόμου προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τι θα ισχύσει με το φόρο συναλλαγών, συνάντηση στην οποία θα μετέχει και ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης. Για το short selling είπε ότι θα ακολουθηθεί ότι ισχύει ήδη και στις άλλες ευρωπαίκές χώρες, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία που η απαγόρευση ισχύει για τις τράπεζες. Σημειωτέον, ότι η προθεσμία απαγόρευσης του short selling ισχύει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε ακόμα και στις εκκρεμείς υποθέσεις, λέγοντας ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες ελέγχου και η παραπομπή υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Υπό λεγχο βρίσκονται υποθέσεις, όπως οι εταιρείες του επιχειρηματία κ. Λ. Λαυρεντιοάδη, ενώ στο στόχαστρο της Κεφαλαιαγοράς έχει περάσει και η υπέρμετρη άνοδος της T – Bank. Επίσης, ειπώθηκε ότι θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες προτάσεις, αφού έχει παρατηρηθεί οι εισηγμένες να βγαίνουν από το ταμπλό με τιμές έως και 90% χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής τους, με προφανείς ζημιές για τους μετόχους.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr