Τρελές χρεώσεις μέχρι και 300% επιπλέον των κανονικών, που οφείλονται στα γεμάτα λάθη αρχεία των Δήμων για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), πάνω στα οποία βασίστηκε η ΔΕΗ για τον υπολογισμό του τέλους ακινήτων, περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί που αποστέλλει η επιχείρηση στους πελάτες της, δείχνοντας και το χάος που επικρατεί τόσα χρόνια με τα στοιχεία των ΟΤΑ.
Και μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να μην έδινε κανείς σημασία στο ΤΑΠ επειδή οι χρεώσεις ήταν μικρές, όταν όμως καλείται να πληρώσει ως τέλος… 2.230 ευρώ αντί για τα 528 ευρώ που του αναλογούν, το πράγμα σοβαρεύει. Τέτοια είναι η περίπτωση πελάτη της ΔΕΗ με κτίσμα 80 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 600 τ.μ. στο Γέρακα, που του χρεώθηκε με τέλος ως δήθεν κτίσμα το.. μισό εμβαδόν του οικοπέδου, παρ’ ότι σύμφωνα με το νόμο, αυτό επιβάλλεται μόνο στους στεγασμένους και ηλεκτροδοτούμενους χώρους.
Αιτία, όπως λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς που δέχθηκε την καταγγελία, ότι ο εν λόγω δήμος χρεώνει το 50% των ακάλυπτων χώρων με ΤΑΠ ως δήθεν στεγασμένους χώρους, με συνέπεια οι κάτοχοί τους να αναγκάζονται να πληρώσουν και το ειδικό τέλος. Σε άλλη πάλι περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες που έχει δεχτεί η ΠΟΜΙΔΑ, στο Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου στον Ελαιώνα, ιδιοκτήτης κτίσματος 192 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 4.000 τ.μ. το οποίο νοικιάζει σε μεταφορική εταιρεία έναντι 500 ευρώ το μήνα, καλείται να πληρώσει τέλος και για τα … 4 στρέμματα, που ισοδυναμεί με 16.000 ευρώ ! Κανονικά, θα έπρεπε να πληρώσει 768 ευρώ.
Τραβάνε τα μαλλιά τους στη Σαντορίνη…
Τα παρατράγουδα δεν έχουν τελειωμό. Στη Σαντορίνη οι κάτοικοι της Καλντέρας τραβάνε τα μαλλιά τους, καθώς ενώ στη περιοχή τους η τιμή ζώνης είναι 1.700 ευρώ / τ.μ, εκείνοι παρέλαβαν λογαριασμούς με τέλος υπολογισμένο στη τιμή ζώνης της πανάκριβης Οίας, των 5.700 ευρώ / τ.μ. ! Ιδιοκτήτης σπιτιού 80 τ.μ. στη Καλντέρα αντί για τέλος 480 ευρώ (με συντελεστή 6), κλήθηκε να πληρώσει 1.280 ευρώ (με συντελεστή 16) !
Μπροστά σ’ αυτό το αλαλούμ απανωτών λαθών που εν πολλοίς οφείλεται στα αρχεία των Δήμων, το υπ. Οικονομικών σηκώνει προς το παρόν τα χέρια ψηλά, και απαντά ότι εν ευθετω χρόνο θα δοθεί λύση (άγνωστη ποια θα είναι) με την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου. Την ίδια απάντηση πήρε από την εφορία Πετρούπολης, ο Β.Λ, όπου και απευθύνθηκε για να κάνει αίτηση διόρθωσης της οφειλής του, καθώς του υπολογίστηκε τέλος με λάθος τιμή ζώνης, με συνέπεια να του ζητούν 53 ευρώ επιπλέον. Του πρότειναν αφενός να πληρώσει το λανθασμένο λογαριασμό, αφετέρου να «τον φωτοτυπήσει και να τον καταθέσει μαζί με μια αίτηση στην εφορία, ώστε όταν φτάσει η εγκύκλιος του υπουργείου, τότε να είναι σίγουρος ότι η υπόθεσή του θα επανεξετασθεί και αν είναι λάθος, το ποσό θα συμψηφιστεί με τον επόμενο λογαριασμό», άγνωστο πότε.
Τι γίνεται όταν ο ενοικιαστής έχει αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς ;
Τρελό είναι και αυτό που συμβαίνει όταν ο παλαιός ενοικιαστής ενός ακινήτου εκτός από μισθώματα, έχει αφήσει ανεξόφλητους και λογαριασμούς ρεύματος. Π.χ. ιδιοκτήτης κεντρικού καταστήματος, του οποίου ο ενοικιαστής του έχει αποχωρήσει προ μηνών, αφήνοντας οφειλή 12.500 ευρώ για ρεύμα, έλαβε τον ανεξόφλητο λογαριασμό του πρώην μισθωτή του, μαζί με το ειδικό τέλος ύψους 1.100 ευρώ. Το ρεύμα στο συγκεκριμένο ακίνητο μετά την αποχώρηση του μισθωτή έχει κοπεί, και για να επανασυνδεθεί, ο ενοικιαστής οφείλει να εξοφλήσει την οφειλή του. Αλλιώς η ΔΕΗ δεν δίνει ρεύμα στον επόμενο. Προσπαθεί ο ιδιοκτήτης να πληρώσει στη ΔΕΗ τα 1.100 ευρώ του τέλους, πλην όμως εκείνη αρνείται την εξόφληση μόνο του τέλους, και ζητά και την αποπληρωμή των … 12.500 ευρώ του ενοικιαστή, επικαλούμενη το νόμο, ο οποίος δεν διαχωρίζει την πληρωμή του τέλους από το ρεύμα. Έτσι, το ακίνητο δεν μπορεί να νοικιασθεί.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr