Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε άπαντες να συμβάλλουν ώστε η Ευρώπη να βγει πιο δυνατή από την κρίση.
«Η ιστορική πρόκληση της γενιάς μας είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κρίση για ένα καλύτερο μέλλον» δήλωσε και συμπλήρωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές στην ΕΕ που να οδηγήσουν σε «περισσότερη Ευρώπη»
Η Καγκελάριος τάχθηκε εκ νέου κατά του ευρωομολόγου, δηλώνοντας πως «Το ευρωομολόγο και η συλλογική ευθύνη του χρέους δεν θα οδηγήσει σε ένα λογικό και διατηρήσιμο μέλλον για την Ευρώπη».
Ζήτησε επίσης την επιβολή αυτόματων κυρώσεων για εκείνους που καταπατούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και πιο σαφείς κανονισμούς εποπτείας των χρηματαγορών, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της επιβολής φόρου επι των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
«Εάν αποτύχει το ευρώ τότε θα αποτύχει η Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη δεν ευημερεί τότε και η Γερμανία δεν θα ευημερεί» δήλωσε η κα Merkel και συμπλήρωσε: «οι ευθύνες μας δεν τελειώνουν στα σύνορά μας, είμαστε όλοι μέρος ενός ευρωπαϊκού συστήματος»
Η εθελουσία έξοδος χωρών από το ευρώ στο επίκεντρο της Συνόδου του CDU
Στο συνέδριο θα συζητηθούν επίσης η κρίση της Ευρωζώνης, οι βουλευτικές εκλογές του 2013 και οι επερχόμενες εκλογές σε διάφορα γερμανικά κρατίδια.Το σχέδιο των γραπτών προτάσεων του προεδρείου του κόμματος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, συνιστά μια σαφή αποδοχή για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και την ευρωβοήθεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης που τη χρειάζονται, αλλά και χάραξη «κόκκινων γραμμών».
Στο σχέδιο απορρίπτεται η μετατροπή της ΕΚΤ σε «τράπεζα έκδοσης φθηνού χρήματος» και η έκδοση ευρωομολόγων, καθώς και ο αποκλεισμός από την Ευρωζώνη των χωρών που παραβιάζουν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά.
Αντίθετα, επιτρέπεται η εθελοντική έξοδο από την Ευρωζώνη και καθορίζει ότι η ευρωβοήθεια θα πρέπει να δίνεται μόνον με την επιβολή αυστηρών προϋποθέσεων.
Παράλληλα, προτείνονται κυρώσεις για τους παραβάτες του πλαφόν 3% στο έλλειμμα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την απώλεια του κυριαρχικού δικαιώματος κατάρτισης προϋπολογισμού.
Ο Στανισλάβ Τίλιχ, πρωθυπουργός της Σαξωνίας και μέλος του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έκανε μάλιστα πρόταση να συσταθεί νέο πόστο στην ΕΕ: εκείνο του επιτρόπου για τη σταθερότητα του ευρώ.
Εκτιμά ότι έτσι θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος, πιστεύει στην αλληλεγγύη προς την Ευρώπη, και υποστηρίζει ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη πρέπει να διαθέτουν μια σειρά εργαλείων ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές κρίσεις και προβλήματα. Γ
Για τον κ. Τίλιχ, «η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους και η εθελοντική έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη ως εσχάτη λύση» θα πρέπει να συνιστούν μερικά από τα εργαλεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Στην ομιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την αναμόρφωση της ΕΕ, στην κατεύθυνση μίας πιο στενής πολιτικής ένωσης με αυστηρούς κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη, ενώ απέρριψε, για μία ακόμα φορά, την έκδοση ευρωομολόγων.