Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε άλλωστε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βέρνη μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ελβετίας με επικεφαλής τους γ.γ. των υπουργείων Οικονομικών κ.Η.Πλασκοβίτη και M.Ambuhl.
Η υπό κατάρτιση συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο ανάλογων συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας - Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας - Γερμανίας, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών χαρακτηριστικών της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με το πλαίσιο που συζητείται, όσοι διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές:
1. Να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές. Όπως έλεγαν, χθες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι καταθέτες που θα το πράξουν θα ελεγχθούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Όσοι από αυτούς δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που τοποθέτησαν στις ελβετικές τράπεζες θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και με φόρο που μπορεί να φθάνει μέχρι και 45% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι οι κάτοχοι των καταθέσεων προέβησαν σε ενέργειες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (δηλαδή σε 'ξέπλυμα βρόμικου χρήματος') τα ποσά θα κατασχεθούν και οι φορολογούμενοι θα διωχθούν ποινικά.
2. Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή. Στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελβετία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος που θα επιβληθεί στις «μυστικές» καταθέσεις των Ελλήνων θα κυμαίνεται μεταξύ 25% - 35%. Ο φόρος θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.
Στις συνομιλίες συμφωνήθηκε ότι, σε πρώτη φάση, τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας, που σε σημαντικό βαθμό διευκρινίστηκαν στη συνάντηση της 27ης Οκτωβρίου, θα πάρουν τη μορφή προσυμφώνου (cornerstone agreement) που θα εγκριθεί από τις δύο πλευρές και θα δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του έτους.
Δ.Κ.