Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Τα ζημιογόνα εταιρικά αποτελέσματα που γνωστοποιήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αποτελούν την απόδειξη της επιχειρηματικής ύφεσης. Κατά την πρώτη χρονική περίοδο του 2011, οι παρακάτω κλάδοι παρουσιάσαν τις ισχυρότερες απώλειες εν μέσω οικονομικής κάμψης.
-Ζημιές ύψους 122 εκατ. ευρώ για την Επβατηγό Ναυτιλία
-100 εκατ. ευρώ για τις Υπηρεσίες Υγείας
-97 εκατ. ευρώ για τις κατασκευές
-74 εκατ. ευρώ για τα ΜΜΕ
-30 εκατ. ευρώ για το χοβδρικό εμπόριο
-18 εκατ. ευρώ ια τα βασικά μέταλλα
-17 εκατ. ευρώ για την κλωστουφαντουργία
-166 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα
-9,8 εκατ. ευρώ για τα τρόφιμα
-18 εκατ. ευρώ για τη βιομηχανία ξύλου και
-7 εκατ. ευρώ για τη βιομηχανία επίπλων
Τράπεζες, βιομηχανία και εμπόριο αποτελούν τις κύριες αγορές, οι οποίες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο "πλήγμα" της οικονομικής κρίσης. Στην πρώτη περίπτωση, οι μεγάλοι "ασθενείς" της εγχώριας αγοράς, "σφυροκοπούνται" στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ανάλογα των εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας. "Βαρίδι" στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στάθηκαν εις τον ύψιστο βαθμό οι αλεπάλληλες υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι προειδοποιήσεις για περαιτέρω υποβαθμίσεις, οι περικοπές των εκτιμήσεων από μεγάλους οίκους, το ενδεχόμενο "μπλόκου" στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος και τέλος και κυρίως, η σεναριολογία περί "κουρέματος" άνω του 60% στο ελληνικό χρέος.
Ομόλογα, εκροή καταθέσεων, αλλά και "κόκκινα" δάνεια "λύγισαν" τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με τις πρωτοφανείς ζημιές ύψους 6 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους να το επιβεβαιώνουν, ενώ την ίδια ώρα υποχώρηση της τάξεως του 9,5% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, με την παραγωγή 56 ασφαλιστικών εταιρειών (95,2% του συνόλου) να ανέρχεται σε 2,38 δισ. ευρώ.
Στη δεύτερη περίπτωση, στον κλάδο της βιομηχανίας, οι κατασκευές και η οικοδομή αποτελούν το μεγαλύτερο "κομμάτι" της ζημιωμένης "πίτας" της επιχειρηματικής αγοράς. Ενδεικτικά αναφέονται η Intracom, η ΑΓΕΤ Ηρακλής. Ωστόσο, στη βιομηχανία αρνητικό πρόσημο διαγράφουν και η Nutriart, η Νίκας, ο όμιλος Χατζηιωάννου, η Ελληνική Υφαντουργία, η Alumil.
Από τις εταιρείες του κλάδου, που εμπιστεύτηκαν την αγορά του εξωτερικού, όπως η ΜΕΤΚΑ, η S&B και η Frigoglass, η κρίση είχε μικρότερο αντίκτυπο.
Τέλος, στην τρίτη περίπτωση, στον κλάδο του εμπορίου, το λιανεμπόριο και συγκεκριμένα ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης σημειώνουν τις σημαντικότερες απώλειες της επιχειρηματικότητας. Τα "λουκέτα", αλλά και τα άδεια καταστήματα, παρά τις γενναίες προσφορές, αποτελούν τον ορισμό της μεγάλης κρίσης που περνάει το εμπόριο. Υπενθυμίζεται, εδώ, ότι η ΕΣΕΕ έχει επισημάνει ότι ως το τέλος του 2011, περίπου 100.000 επιχειρήσεις θα έχουν κατεβάσει ρολά, με τα 53.000 εξ αυτών να "κοντοζυγώνουν"!
Στην "ομπρέλα" του άρθρου 99, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές τους, κατέφυγαν οι Glou, Ridenco, Expert, Κου-Κου, Microland, Elite, LAK και E-Shop, ενώ νωπό παραμένει ακόμη το παράδειγμα του άλλοτε ισχυρού παίκτη του λιανεμπορίου, του ομίλου Ατλάντικ, που δεν τα κατάφερε και τελικά χρεοκόπησε.
Fourlis και Intersport στράφηκαν προς τις αγορές τπυ εξωτερικού, συνεχίζοντας τα επενδυτικά τους προγράμματα.
Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]