Ολοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να «ισοσκελίσουν» στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος με τις δαπάνες της χρονιάς και τυχόν καταθέσεις ή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται θα πρέπει να τεκμηριώνεται. «Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής: «Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων.
Εάν η Ελλάδα θέλει να φύγει από την αδιέξοδη δημοσιονομική κατάσταση και να λειτουργήσει ως πραγματικό κράτος δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας, πρέπει όλοι οι Έλληνες να συμφωνήσουμε γύρω από μερικές δυσάρεστες αλήθειες:
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται. Από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο.
Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.
Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).
Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).
Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.
Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια.
Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες, στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας».
Πλασκοβίτης:"Δε θα φτάσει το 50% το εισοδήματος η συλλογή αποδείξεων"
Οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο του 10% επί της διαφοράς, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους, όπως είπε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει ορισθεί.
Επίσης, δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το περιεχόμενο των δαπανών που περιλαμβάνονται στις αποδείξεις, ούτε το απαραίτητο ποσοστό συλλογής τους επί του εισοδήματος, ούτε το ποσοστό της πρόσθετης φορολόγησης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις μικρότερης αξίας από αυτές που υποχρεούται.
Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για υποχρέωση συλλογής αποδείξεων 60.000 ευρώ για ένα εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ και 30.000 ευρώ για εισόδημα 60.000 ευρώ, παραπέμποντας σε ποσοστά 60% και 50% επί του εισοδήματος. Δηλαδή βάσει του παραδείγματος ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταναλώνει το 60% των όσων βγάζει.
ΕΣΕΕ:Άμεση ακύρωση του μέτρου
Το μέτρο έκπληξη για «επιβολή ποινής» λόγω έλλειψης αποδείξεων αξίας του μισού ετήσιου εισοδήματός μας, μπήκε ξαφνικά από την πίσω πόρτα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Πώς μετά κατηγορούνται συλλήβδην όλοι οι Έλληνες για ασυνεπή φορολογική συμπεριφορά; Που βρίσκεται τελικά η φορολογική σταθερότητα όταν το Κράτος έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο χέρι που λεηλατεί με όλους τους τρόπους υπαρκτά και ανύπαρκτα εισοδήματα των Ελλήνων; Θα πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι αυτή η χώρα για να έχει μέλλον πρέπει να έχει πρώτα παρόν.
Καλούμε την Κυβέρνηση όχι να διευκρινίσει την ασάφεια του μέτρου, αλλά να ακυρώσει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr