Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με αφορμή τη βροχή των αιτήσεων που δέχονται τις τελευταίες ημέρες τα καταστήματα της επιχείρησης για διακοπή συνδέσεων σε εξοχικά και «κλειστά» σπίτια που δεν χρησιμοποιούνται, συνδικαλιστές της ΔΕΗ όσο και η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνουν ότι αυτό δεν έχει κανένα νόημα, καθώς το τέλος θα καταβληθεί κανονικά.
Κι αυτό καθώς, η επίμαχη τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει ότι όσοι καταναλωτές εμφανίζονταν στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 να ηλεκτροδοτούνται, θα καταβάλουν κανονικά και τις δύο δόσεις του τέλους του 2011, ακόμη και αν μετά την ημερομηνία αυτή αποφάσισαν να διακόψουν την παροχή τους. «Η ΔΕΗ θα εκδώσει κανονικά λογαριασμό για όσα ακίνητα είχαν ρεύμα ως τις 17 Σεπτεμβρίου, δεν έχει νόημα οι καταναλωτές να κάνουν διακοπή», ανέφερε χθες στο ΒΗΜΑ FM, o πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της επιχείρησης Γιώργος Μπίτζας, με αφορμή τις αιτήσεις διακοπής ρεύματος που τις τελευταίες ημέρες έχουν τριπλασιαστεί, φτάνοντας τις 80 ημερησίως.
Τι θα γίνει με το τέλος του 2012 ;
Σύγχυση επικρατεί και για το τι θα ισχύσει με το τέλος ακινήτων του 2012. «Αν κόψω φέτος το ρεύμα, θα κληθώ να πληρώσω και το τέλος του 2012 ;», είναι η ερώτηση που απευθύνουν συχνά οι καταναλωτές στους υπαλλήλους της ΔΕΗ, χωρίς οι τελευταίοι να ξέρουν τι να απαντήσουν. Σύμφωνα με τη τροπολογία, όσοι εμφανιστούν στις 17/9/2012 να έχουν σύνδεση ρεύματος, θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά το τέλος της. "Με τη διαφορά", όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, "ότι οι πρώτες δόσεις για το τέλος του 2012 θα αρχίσουν να καταφτάνουν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του επόμενου… Φεβρουαρίου.
Βάσει λοιπόν ποιας λίστας καταναλωτών θα επιβληθεί το τέλος του 2012 ;". Κινδυνεύουν με άλλα λόγια όσοι καταβάλουν το φετινό τέλος, να κληθούν να πληρώσουν και το τέλος του 2012, ανεξάρτητα αν του χρόνου κάνουν διακοπή της σύνδεσής τους. Ενισχύοντας πάντως τη σύγχυση, πηγές του υπ. Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι για το 2012 θα οριστεί νέα ημερομηνία, βάσει της οποίας όσοι τότε θα εμφανίζονται να ηλεκτροδοτούνται, θα υποχρεούνται να καταβάλουν το τέλος.
ΦΑΠ, αντικειμενικές...
Ένα ακόμη ερώτημα, είναι τι θα απογίνει με το φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) ; Εφόσον μονιμοποιείται το τέλος ακινήτων, ο ΦΑΠ θα καταργηθεί και αν ναι, πότε ; Ουδείς επίσης γνωρίζει τι θα ισχύσει σε περίπτωση που αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Στην τροπολογία αναφέρεται ότι για τον υπολογισμό του τέλους θα λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν, και η τιμή ζώνης του ακινήτου που ισχύουν στις 17/9/2011. Από τη στιγμή που το υπ. Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονιμοποιήσης του τέλους, αυτό σημαίνει ότι εφόσον του χρόνου αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, τότε το φοροχαράτσι θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης, κ.ό.κ
Τέρμα οι δόσεις για 300.000 ;
Το πιο σοβαρό ωστόσο θέμα, είναι το τι θα γίνει με τους 300.000 καταναλωτές της ΔΕΗ που πληρώνουν το ρεύμα τους με δόσεις. Πρόκειται για πελάτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς της τάξης των 60 και 80 ευρώ, όπως ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών που αντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστή κατηγορία από τη ΔΕΗ καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να πληρώσουν σε 6 δόσεις. Τώρα, ακόμη κι αν αυτοί υπαχθούν στη μειωμένη κλίμακα του τέλους (του 0,5 ευρώ/ τ.μ.) θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση χωρίς δυνατότητα διακανονισμού. Διαφορετικά, η ΔΕΗ θα πρέπει να τους κόψει το ρεύμα. Δηλαδή, ο κίνδυνος είναι η επιβολή του τέλους ακινήτων να ακυρώσει στην ουσία τη δυνατότητα κάποιου να κάνει διακανονισμό της οφειλής του, που καθίσταται στην ουσία δώρο - άδωρον.
Γιώργος Φιντικάκης