Καθοριστικοί θα είναι οι επόμενοι δύο μήνες Οκτώβριος - Νοέμβριος για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας, καθώς πολλά εκκρεμή ζητήματα αναμένεται να βρουν διέξοδο εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος.
Αρχικά, από το μέτωπο των συγχωνεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να επισφραγιστεί η συγχώνευση των δύο κορυφαίων εταιρειών του κλάδου της Wind Ελλάς και της Vodafone, αφού πρώτα λάβει τη σχετική απόφαση η Ευρωπαική Επιτροπή.
Αυτό σημαίνει το εξής: ότι αν και εντός του Οκτωβρίου, οι διοικήσεις και των δύο επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας τα βρουν στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, ωστόσο το ζήτημα της πραγματοποίησης της συγχώνευσής τους θα εξαρτηθεί από το πόρισμα της Ευρωπαικής Επιτροπής, όταν θα της υποβληθεί ο σχετικός φάκελος, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η σχετική διαδικασία.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει και δευτερεύων παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί η ολοκλήρωσης της συγχώνευσης των Wind και Vodafone. Eκείνος της Cyta Hellas, καθώς εντός των επόμενων εβδομάδων η εταιρεία αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες του χώρου, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες κινητής ως MVNO (Mobile Virtual Network Operator).
Φάσμα: Ποια η πρόταση της ΕΕΤΤ και ποιο το τίμημα της WIK
Σημαντικές εξελίξεις ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία επαναδειοδότησης των εταιρειών που χρησιμοποιούν συχνότητες στη φασματική περιοχή των 900 MHz αναμένεται να λάβουν χώρα εντός του διμήνου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, αφότου ο κ. Γ. Ραγκούσης συμφώνησε στην πρόταση της ΕΕΤΤ.
Η εισήγηση της ΕΕΤΤ προβλέπει την είσπραξη ποσού 380 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος μέσω της εν λόγω διαδικασίας. Ωστόσο, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θεώρησαν αρκετά υψηλό το τίμημα και έτσι προ ολίγων ημερών τα στελέχη των εν λόγω επιχειρήσεων βρέθηκαν στα γραφεία της ΕΕΤΤ και ενημερώθηκαν για τον υπολογισμό του τιμήματος από το σύμβουλο της ΕΕΤΤ, τη γερμανική WIK.
Aφότου η WIK εξέτασε το τίμημα που προβλέπεται στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες και κατέληξε ότι το τίμημα για κάθε τμήμα 2x5 ΜΗz στην Ευρώπη κινήθηκε μεταξύ 34 και 48 εκατ. ευρώ, η ΕΕΤΤ κατέληξε στην πρόταση ύψους 46,6 εκατ. ευρώ για το εν λόγω τμήμα φάσματος.
Μέχρι τις 27/9 τίθεται σε διαβούλευση το σχέδιο του τεύχους προκήρυξης της διαδικασίας, αφότου έδωσε το «πράσινο φως» η ολομέλεια της ΕΕΤΤ. Τον Οκτωβρίου θα οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο του τεύχους., ενώ στα μέσα Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία.
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr