Τα σενάρια που μιλούν για χρεοκοπία της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον πολλαπλασιάστηκαν μετά την ψυχρή στάση που επεφύλασσαν στο Eurogroup της Παρασκευής οι Ευρωπαίοι τόσο στον Έλληνα υπ.Οικ Ευ. Βενιζέλο που άκουσε ουκ ολίγα για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, όσο και στον αμερικανό ομόλογο του Τιμ Γκάιτνερ, που μίλησε για δεκαπλασιασμό των κεφαλαίων του EFSF.
Ο καπνός όμως δε σημαίνει απαραίτητα πως υπάρχει και φωτιά, σύμφωνα τους αναλυτές των διεθνών οίκων.Σύμφωνα με αυτούς το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας είναι άκρως απίθανο τόσο στο άμεσο όσο και στο εγγύς μέλλον, καθώς σύσσωμοι συγκλίνουν στο ότι η Τρόικα θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Αναλυτικά, "εξαιρετικά απίθανη" θεωρεί την ελληνική χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα σε χθεσινό της report η Morgan Stanley, υπογραμμίζοντας πως παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, η πολιτική βούληση επαρκεί για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Η Morgan Stanley εκτιμά μάλιστα πως το πράσινο φως για την έκτη δόση θα δοθεί στις 14 Οκτωβρίου.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί ακόμα και αν δεν καλυφθεί ο στόχος του 90%.
Η Morgan εκτιμά τέλος ότι αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε η πιθανότητα μια άτακτης χρεοκοπίας θα μειωθεί σημαντικά.
Η Barclays Capital θεωρεί ότι αν και οι φήμες οργιάζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν το 2037 και το 2040 την Τρίτη, η χώρα έχει επαρκείς πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες τους μεσοπρόθεσμα, και οποιοιδήποτε φόβοι προς αυτοί την κατεύθυνση, μοιάζουν να μην έχουν βάση.
Η Nomura, θεωρεί ότι πλέον ήρθε η ώρα για ένα οδυνηρό ξεκαθάρισμα στο δημόσιο, γεγονός που θα της επιτρέψει να λάβει τελικά την 6η δόση. Το Eurogroup δεν έπεισε, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την ενεργοποίηση του EFSF για να ελεγχθεί η κρίση χρέους.
Είναι δύσκολο οι Ευρωπαίοι να επιλέξουν στην παρούσα στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρει η Nomura, αν και η επόμενη δόση της χώρας θα δοθεί υπό σκληρούς όρους.
Η πραγματικότητα είναι ότι εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση και αναφέρει ότι δημιουργεί ένα μορατόριουμ μελλοντικών πληρωμών στους πιστωτές της, επιβάλλοντας ένα σημαντικό haircut, τότε η ΕΚΤ θα άρει τη στήριξη της από τις ελληνικές τράπεζες. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την κυβέρνηση της χώρας, στην προσπάθεια της να στηρίξει το σύστημα, να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.
Μία ελληνική χρεοκοπία θα προκαλέσει μία τεράστια ζημία, αναφέρει η Nomura. Ακόμη και αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι πολύ μεγάλος, με τις υπόλοιπες χώρες να βρίσκονται μετά στο επίκεντρο και για δικιά τους πιθανή έξοδο. Θα είναι σύμφωνα με την Nomura σαν μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με την ευρωζώνη πλέον να μπαίνει σε μία νέα δοκιμασία.
Τέλος, η Nomura πιστεύει ότι η επόμενη δόση θα δοθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση πλέον δεν οδηγείται σε λύση, ένα μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητο, ακόμη και εάν η χώρα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα της. Γι' αυτό το λόγο, για να πειστούν οι πιστωτές ότι αξίζει τον κόπο να δεχτούν μεγαλύτερες απώλειες στα κεφάλαια τους, η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι παραμένει στους στόχους της, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Η Credit Suisse αναφέρει ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Μάλιστα θεωρεί ότι και το 2012 η ύφεση θα κυμανθεί στα ίδια με τα φετινά επίπεδα, ήτοι κοντά στο 5%, ενώ το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί κοντά στο 10%, από 7,6% που αναμένει η Τρόικα.
"Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει άμεσα το χρέος της. Αλλά κοιτώντας το ημερολόγιο, μας προτείνονται δύο πιθανά σενάρια: ο Νοέμβριος και ο Φεβρουάριος, ενώ η αγορά ομολόγων υποδηλώνει ίσως όχι μέχρι το επόμενο φθινόπωρο».
Aκόμη, όπως αναφέρει η τράπεζες «με έλλειμμα μόλις στα 2 δισ. ευρώ ανά μήνα, «είναι πολύ πιο φθηνό να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας παρά η αναδιάρθρωση του χρέους της».
Επίσης, τονίζει ότι μια αναδιάρθρωση είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη, επομένως, σε μια τέτοια περίπτωση, οι αντιδράσεις θα ήταν σαν καθαρτικό: «Η Ελλάδα είναι μικρότερη από ό,τι η Lehman και καθώς όλη η έκθεση σε αυτή είναι γνωστή, οι επιδράσεις δεν θα είναι οι ίδιες».
Ωστόσο, επισημαίνει ότι ένα ρεαλιστικό haircut στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, είναι υψηλό και αγγίζει το 56%, ενώ θα φτάσει το 73% στο τέλος του 2012.
Υπάρχει και "τρίτος δρόμος" για την Ευρωζώνη, τονίζει σημερινή έκθεση της Fitch, η οποία βλέπει "χρεοκοπία με παραμονή στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα".
Η Fitch τέλος εκτιμά ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει αλλά δεν θα βγει από την ευρωζώνη. Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «οικονομικά παράλογη» ενώ επισημαίνει ότι θα δημιουργήσει ένα «δυσάρεστο προηγούμενο» που θα «υπονομεύσει θανάσιμα την αξιοπιστία και την δέσμευση άλλων κρατών-μελών»
Για την αγορά, το θέμα δεν είναι το εάν η Ελλάδα θα χρεοπήσει, αλλά το πότε και το πώς, σημειώνει η στρατηγική αναλύτρια της Rabobank, Jane Foley. ΄Ενα ελεγχόμενο default θα ήταν ξεκάθαρα πολύ λιγότερο επίπονο και καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη. Μία άτακτη χρεοκοπία θα στείλει κύματα πανικού και σοκ σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, προσθέτει η Foley.
Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Baring Asset Management, Khiem Do επισημαίνει πως τα χρονικά όρια στενεύουν για την Ελλάδα και είναι ξεκάθαρο πως η έλλειψη της έκτης ή της οποιασδήποτε δόσης από εδώ και στο εξής, ισούται με αναγκαστικό ισχυρό haircut των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό θα προκαλέσει ντόμινο συνεπειών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Αυτό φοβάται η αγορα, και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει ότι ίσως και να χρειαστεί να γίνει.
Δ.Κ - Κ.Ε
Η Fitch επισημαίνει ότι είναι σαφές πως η ευρωπαική κοινή γνώμη δεν στηρίζει τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» ενώ δεν υπάρχει και η πολιτική βούληση για δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση. Τονίζει όμως, παράλληλα πως «η διάσπαση του ευρώ θα έχει τόσο μεγάλο κόστος που δεν μπορούμε να την επιτρέψουμε».
Κατά την Fitch υπάρχει ένας τρίτος, ενδιάμεσος, δρόμος ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα που ήδη έχουν προγραμματιστεί όπως «ενίσχυση της πανευρωπαϊκής εποπτικής και θεσμικής δομής για τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, μεγαλύτερη εποπτεία και συντονισμό στην εγχώρια δημοσιονομική και οικονομική πολιτική με τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και μηχανισμό για «ελεγχόμενες» χρεοκοπίες.
Η Fitch επισημαίνει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης για τα κρατικά ομόλογα που θα εκδίδονται από τα μέσα του 2013 ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως προς τα ευρωόμολογα, η Fitch απορρίπτει τα επιχειρήματα της Angela Merkel υποστηρίζοντας πως
Αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγων, η Fitch αντιτίθεται στις απόψεις της Άγκελα Μέρκελ που βάζουν μπλόκο στην εφαρμογή τους καθώς «δεν ισοδυναμεί με ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και τονίζει πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ad hoc για κατά περίπτωση στήριξη κρατών ή ακόμη και χρηματοοικονομικών οργανισμών.
«Η αξιολόγηση της Fitch στηρίζεται στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για την ευρωζώνη και είναι βέβαιη πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να εξασφαλίσει ότι η κρίση ρευστότητας στην αγορά δεν θα εξελιχθεί σε ένα άσκοπο και τυχαίο πιστωτικό γεγονός»
Ως προς την Ελλάδα, «η Fitch εκτιμά ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει αλλά δεν θα βγει από την ευρωζώνη». Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «οικονομικά παράλογη» ενώ επισημαίνει ότι θα δημιουργήσει ένα «δυσάρεστο προηγούμενο» που θα «υπονομεύσει θανάσιμα την αξιοπιστία και την δέσμευση άλλων κρατών-μελών»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr