H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει κανένα διαχωρισμό μεταξύ μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ και μονάδων ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας). Aυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου κου Öttinger στην Ερώτηση που απηύθυνε ο Ευρωβουλευτής κος Τρεμόπουλος σχετικά με τη στήριξη της παραγωγής ΣΗΘΥΑ παραπέμποντας στην Οδηγία για τις ΑΠΕ (2009/28/ΕΚ) και τους δεσμευτικούς στόχους των κρατών-μελών για το εθνικό ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020.
Η συμμετοχή των μονάδων ΣΗΘΥΑ στην επίτευξη των εθνικών και κοινοτικών στόχων όχι μόνον στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της μείωσης των εκπομπών και της ελαχιστοποίησης των απωλειών (δεδομένου ότι οι μονάδες παραγωγής ΣΗΘΥΑ κατά κανόνα ανεγείρονται πλησίον του χώρου κατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας) είναι καθοριστική. Στο πρώτο σκέλος της απάντησης του Επιτρόπου υπογραμμίζεται ουσιαστικά η κοινή και απολύτως όμοια αντιμετώπιση από πλευράς της ΕΕ των ΑΠΕ και των μονάδων ΣΗΘΥΑ όσον αφορά τη στήριξή τους η οποία είναι απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.
Ειδικότερα ως προς τα εθνικά καθεστώτα στήριξης, τονίζεται ότι τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προβλέπουν εθνικά προγράμματα στήριξης για συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης» αναγνωρίζοντας ότι η ΣΗΘΥΑ χρήζει οπωσδήποτε ενίσχυσης προκειμένου να είναι βιώσιμη, τηρώντας βεβαίως τους κανόνες της Συνθήκης, ενώ εναπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρειά τους να επιλέξουν το είδος της στήριξης.
Η απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου έρχεται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας στην Ελλάδα, απο βιομηχανικές επιχειρήσεις όπως η "Αλουμίνιον της Ελλάδος" δέχεται έντονη επίθεση από διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους, με πρόφαση τα προβλήματα που προκαλεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2009/28/ΕΚ) ορίζονται για κάθε κράτος-μέλος δεσμευτικοί στόχοι για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020, δεν ρυθμίζονται τα καθεστώτα στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν σχετικά με το είδος του καθεστώτος στήριξης και το επίπεδο στήριξης που σκοπεύουν να εφαρμόσουν.
Ωστόσο, όλα τα εφαρμοζόμενα (ή προγραμματιζόμενα) μέτρα στήριξης πρέπει να περιγράφονται στα εθνικά σχέδια δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΣΔΑΕ) που τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Επιτροπή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr