Όσοι βλέπουν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη κίνηση σχολιάζουν πως αποτελεί μία κίνηση ενδεικτική της βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ άλλοι της αποδίδουν επικοινωνιακό προσανατολισμό με δεδομένη τη δημοσιοποίηση της μία μέρα πριν τη ΔΕΘ, το καλάθι της οποίας θα είναι κατά τα φαινόμενα «άδειο».
Μεταξύ των 6.000 επιχειρήσεων, των οποίων το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 30 δις. ευρώ μπορεί να κανείς να διακρίνει να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις ο ΟΣΕ, που με χρέη 1,262 δις. αποτελεί το μεγαλύτερο οφειλέτη του Δημοσίου, ενώ ακολουθούν εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε κυκλώματα έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, η Ολυμπιακή Αεροπορία*, τα Ναυπηγεία "Νεώριον" Σύρου, η Λάρκο Μεταλλευτική**κ.α ..
Ένα συμπέρασμα που άμεσα βγαίνει απο την ανάγνωση της λίστας είναι ότι σε αυτή συγκαταλέγονται πάρα πολλές «νεκρές» επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως η Γραμμή (χρέη 78 εκατ. ευρώ) και η Εγνατία (132 εκατ. ευρώ), Μινιόν (22,32 εκατ. ευρώ), η πτωχευμένη Ασπίς (38 εκατ. ευρώ) , η Θεμελιοδομή Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία (20,45 εκατ.), η ΑΚΡΟΝ ΙΛΙΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛ (19,9 εκατ. ευρώ) αλλά και και η Ατλάντικ που ήταν το πιο πρόσφατο εκ των «κανονιών»...Έτσι εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς ποιο μέρος από τα 30 δις. των οφειλών που έβγαλε στη φόρα η κυβέρνηση γίνεται στην πραγματικότητα να εισπραχθεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν πάντως αυτό το ποσό μόλις στα οκτώ με δέκα δισ. ευρώ.
Η λίστα έχει παράλληλα έντονο..αθλητικό χρώμα καθώς στους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου συγκαταλέγεται η ΑΕΚ με 103 εκατ. ευρώ (τα οποία μετά την υπαγωγή στο άρθρο 44 είναι το 5% δηλ. κάτι παραπάνω από 5 εκατ.) , η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ακολουθεί με 68 εκατ., ενώ πάνω από 10 εκατ. χρωστούν οι ΠΑΕ Πανιώνιος, ΚΑΕ Άρης, ΠΑΕ Αθηναϊκός, ΚΑΕ Πανιώνιος, ΠΑΕ Καβάλα.
Περισσότερη αξία αναμένεται να έχει η ανάρτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα...
Δ.Κ.
* Απάντηση στα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με λίστες μεγαλο-οφειλετών, στις οποίες περιλαμβάνεται η "Oλυμπιακή Αεροπορία", δίνει η Olympic Air A.E.
Σε ανακοίνωσή της και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, διευκρινίζει ότι τα δημοσιεύματα αφορούν την πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία και συγκεκριμένα την "Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε.", όπως ακριβώς είναι η επωνυμία της και η οποία είναι μια υπό εκκαθάριση εταιρεία ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου.
Η Οlympic Air Α.Ε., μέλος του Ομίλου Marfin Investment Group και η οποία ιδρύθηκε το 2009, ουδεμία εταιρική ή φορολογική σχέση έχει με την πρώην "Ολυμπιακή Αεροπορία", είναι πλήρως ενήμερη προς τις φορολογικές και όποιες άλλες υποχρεώσεις απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο και ως εκ τούτου οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν για τα προαναφερθέντα θέματα, και όχι μόνον, θα πρέπει να γίνεται με το δέοντα διαχωρισμό του ονόματός της και των εμπορικών της σημάτων.
**Διευκρινίσεις έδωσε και η ΛΑΡΚΟ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το Δημόσιο. Στην ανακοίνωση της αναφέρει: "Η "νέα ΛΑΡΚΟ" δεν έχει εκκρεμείς οφειλές προς το Δημόσιο, η εταιρία που περιλαμβάνεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι η "παλιά ΛΑΡΚΟ", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρία.
Συγκεκριμένα, η εταιρία επισημαίνει τα εξής:
-Η εταιρεία ΛΑΡΚΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ, με ΑΦΜ 094008556, η οποία εμφανίζεται στη λίστα ως οφειλέτης του Δημοσίου, είναι η "παλαιά ΛΑΡΚΟ", η οποία ιδρύθηκε το 1963 και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης το έτος 1987, ενώ το 1989 ιδρύθηκε η ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ("νέα ΛΑΡΚΟ")."
-Η ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε. συνεχίζει τη λειτουργία της σήμερα χωρίς εκκρεμείς οφειλές προς το Δημόσιο."
*** Για την παρουσία της στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, για τους μεγάλους οφειλέτες προς το Δημόσιο, τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της την Παρασκευή η ΚΑΕ Αρης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως
"Τυχόν φορολογικές ή άλλες συναφείς υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου της άλλοτε ΑΡΗΣ ΚΑΕ (ακόμη και αν υποτεθεί ότι υφίστανται), η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση με την υπ’ αριθ. 1989/2002 απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, δεν αποτελούν ασφαλώς υποχρεώσεις της δικής μας εταιρίας μας (όπως ορίζει το άρθρο 46 α § 9 ν. 1892/1990), που ιδρύθηκε το έτος 2003 και δεν είναι διάδοχος της εν λόγω «παλαιάς ΑΡΗΣ ΚΑΕ», αλλά διαφορετικό και αυτοτελές (με διαφορετικό ΑΦΜ) νομικό πρόσωπο. Όσον αφορά το ΤΑΚ ΑΡΗΣ του οποίου η οφειλή εμφανίζεται με το ποσό του 1.573.177€ ενημερώνουμε ότι έχει πάψει να υφίσταται από το έτος 1998."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr