Για την πλειονότητα εξ αυτών, τα μεγέθη του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους ήταν ιδιαίτερα θετικά, γεγονός που επανέφερε «νότες» αισιοδοξίας στην εν λόγω αγορά, ύστερα από δύο χρόνια κάμψης και απωλειών.
Με τις εξαγωγές να αποτελούν τον κινητήριο μοχλό, το φετινό εξάμηνο οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν έκαναν μόνο «απόσβεση» των όσων είχαν χάσει, αλλά κύκλοι του κλάδου «βλέπουν» επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ, εκτιμώντας ότι το κερδοφόρο κλίμα θα διατηρηθεί σχεδόν και για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές συνεισφέρουν περίπου το 85% -90% των συνολικών εσόδων του κλάδου, ενώ τα έσοδα από την Ελλάδα περιορίζονται μόλις στο 10%-15%.
Κύκλοι της αγοράς βασίζουν την αισιοδοξία τους για μακροπρόθεσμα κέρδη στην ολοένα και δυναμικότερη ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία θα «κρατήσει» την τιμή πώλησης των ιχθυρών σε τέτοια επίπεδα, ώστε να απορροφάται το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και η ασυγκράτητη άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο προηγούμενα έτη, οι εταιρείες του κλάδου βρέθηκαν αντιμέτωπες με το άρθρο 99 και τους πιστωτές τους, λόγω της «παγωμένης» ζήτησης, καθώς και της «κατακεραυνωμένης» τιμής πώλησης των ιχθυρών, τη στιγμή που οι τράπεζες έχοντας κλείσει τις «στρόφιγγες», δεν χρηματοδοτούσαν τις εν λόγω επιχειρήσεις.
Για τη Σελόντα, καθώς και για τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες οι επιδόσεις σε τσιπούρα και λαβράκι θα καθορίσουν πρώτον τη ζήτηση, δεύτερον την τιμή πώλησης των ιχθυρών, άρα και την πορεία της αγοράς, την οποία και προβλέπουν να στηρίζεται σε «ισχυρά» πλέον θεμέλια. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι το κριτήριο της τσιπούρας και του λαβρακίου δεν είναι τυχαίο, καθώς η τιμή τους κατά τα δύο περασμένα χρόνια είχε σημειώσει σημαντική «βουτιά».
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr