Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με το Reuters οι αποφάσεις του Άσαντ ελήφθησαν σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς την Πέμπτη τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η ΕΕ επρόκειτο να ζητήσουν την παραίτησή του. Χαρακτηριστική των πιέσεων που δέχεται το καθεστώς είναι η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρομοίασε τον Άσαντ με τον Μουαμάρ Καντάφι.
«Προειδοποιήσαμε (τον Καντάφι) αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το ίδιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στη Συρία» δήλωσε ο Τ.Ερντογάν, τονίζοντας ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της Άγκυρας για τερματισμό της κρίσης.
Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ επισημαίνεται ότι ο Άσαντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των μαζικών συλλήψεων στη Συρία». «Ο πρόεδρος Άσαντ απάντησε ότι σταμάτησαν όλες οι επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρόσφατες αναφορές περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εκτεταμένη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας εις βάρος πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην περιοχή Αλ Ραμέλ στη Λαττάκεια, όπου διέμεναν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι o Μπαν Γκι-μουν ζήτησε από τον Σύρο πρόεδρο να προχωρήσει, με τρόπο αξιόπιστο και με ειρηνικές διαδικασίες, σε μεταρρυθμίσεις. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ απαρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες, και οι οποίες περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.
«Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν άμεσα, χωρίς περαιτέρω στρατιωτική παρέμβαση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών και για τις δολοφονίες πολιτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης, πριν πέντε μήνες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προτίθεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το θέμα της καταστολής της εξέγερσης στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.