Όπως ανέφερε σχετικό δημοσίευμα του "R" στις 10/2, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της εταιρείας, τόνιζαν ότι στο επόμενο τετράμηνο θα υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για το πού όδευε ο «χειμαζόμενος» από τα οικονομικά προβλήματα όμιλος Ατλάντικ.
Η συνδιαλλαγή με τους πιστωτές της δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αφού μόλις το 6,7% (από το 51% που απαιτείται) συναίνεσε στη συγκεκριμένη πρόταση και έτσι τον Ιούνιο εκδικάστηκε η αίτηση πτώχευσης η οποία έβαλε "ταφόπλακα" στην πορεία μιας εταιρείας που πριν από λίγα χρόνια συγκαταλεγόταν στους σημαντικούς "παίκτες" του κλάδου, έχοντας καταγράψει μέσα σε μία δεκαπενταετία ανάπτυξη τζίρου άνω του 1.500% και έχοντας πραγματοποιήσει στο συγκεκριμένο διάστημα τις περισσότερες εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων στον κλάδο.
Το 2009 η Ατλάντικ απασχολούσε 3.700 εργαζόμενους έχοντας τζίρο της τάξεως των 573 εκατ. ευρώ διαθέτοντας 161 καταστήματα.
Απο το σημείο αυτό άρχισε η "κάτω βόλτα" της Ατλάντικ, η οποία από τον Ιούλιο του 2010 και μέχρι τις αρχές Μαΐου είχε προχωρήσει στη λύση μισθώσεων και πώληση του παγίου εξοπλισμού 103 καταστημάτων, ενώ έχει λύσει τις μισθώσεις και έχει διακόψει τη λειτουργία 27 καταστημάτων.
Παράλληλα, ακόμα και σήμερα οι μέχρι πρότινος δύο βασικοί μέτοχοι του Ατλάντικ Αποστόλου και Λαουτάρης βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη, επιρρίποντας εκατέρωθεν ευθύνες για την κατρακύλα της εταιρείας.
Τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση των πάγιων εξοπλισμών των καταστημάτων απορροφήθηκαν στην αποπλήρωση ενός μεγάλου μέρους ή του συνόλου των οφειλών της στις εταιρείες, Chipita, Μεβγάλ, Εύρηκα, ΒΕΛΠΑΖ, Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, ΦΡΟΣΤ-ΙΤ, Ευάγγελος Τσάνταλης, ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής ΑΕ, Γαλακτοκομική Λέσβου, Yalco, Κ. Φραγκίδης - Σ. Χαλκοματίδης & Σία ΟΕ. Μπάσδρας ΑΒΕΕ, Γ. Ζούμης, Κουραντίδης Χρ. Νικόλαος κ.ά.
Ο όμιλος στον "επιθανάτιο ρόγχο" του απασχολούσε 850 εργαζόμενους, οι οποίοι εκτός του ότι έχασαν τις δουλειές τους ορατό τον κίνδυνο να απωλέσουν και τις αποζημιώσεις τους.
Τα περισσότερα καταστήματα του ομίλου έχουν περιέλθει στις αλυσίδες Μασούτης, Σκλαβενίτης, Market In, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και ΑΒ Βασιλόπουλος. Παράλληλα από δύο και κάτω καταστήματα έχουν περιέλθει στις Δούκας, Alimenta Top, Προμηθευτική Τροφίμων, Αφοί Καραγιάννη ΑΕ και AGK Γενικό Εμπόριο Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία.
Το συνολικό ποσό των οφειλών υπολογίζεται σε 220 εκατ. ευρώ ενώ μόλις τα 40 εξ αυτών θα αποπληρωθούν σε διάστημα μίας πενταετίας. Το ίδιο ισχύει και για τους προμηθευτές της αλυσίδας η βιωσιμότητα πολλών από τους οποίους δέχεται μετά και από τη χθεσινή απόφαση ισχυρό πλήγμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr