Για τα αυθαίρετα θα υπάρξει μια κατηγοριοποίηση των προστίμων, ενώ θα αναθεωρηθεί η διαδικασία των κατεδαφίσεων, με σκοπό να γίνει αποτελεσματική.
Σχετικά με αυθαίρετα που έχουν προκύψει στις περιοχές που έχουν αναρτηθεί οι πρώτοι δασικοί χάρτες ( Μαραθώνας , Πεντέλη, και Ν.Πεντέλη), τα οποία ξεπερνούν τα 2.000) ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Όσον αφορά το ζήτημα του ΣτΕ εκτιμά ότι θα ξεπεραστεί με την «περιβαλλοντική εξισορρόπηση», όπως συνέβη και στην περίπτωση των ημιυπαιθρίων.
Τα έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα θα ενισχύσουν τα κεφάλαια του Πράσινου Ταμείου, που σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργείου στο τέλος του χρόνου θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη διάρθρωση του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχει μόνο το δ.σ. που καταβάλει προσπάθειες για τη λειτουργία του. Η στελέχωση με εργαζόμενους από άλλες δημόσιες υπηρεσίες , αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία και στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ εντάσσεται και η συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος. Θα γίνουν δημόσιες προκηρύξεις προς ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους και προς τραπεζικά ιδρύματα , που θα εξετάζουν και θα επιλέγουν τα προγράμματα που θα φέρνουν αποτέλεσματα, άμεσα , ενώ η πολιτεία θα διασφαλίζει οτι οι διαδικασίες θα γίνουν με «απόλυτη διαφάνεια», όπως τόνισε.
Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, όπως είπε ο υπουργός, «θα είναι πολύ κοντά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, δεν θα καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές, ενώ θα προβλέπει σημαντική μείωση των προστίμων και αναθεώρηση της διαδικασίας κατεδάφισης, καθώς με το σημερινό πλαίσιο είναι δύσκολο να γίνουν κατεδαφίσεις».
Τα έσοδα από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο, το οποίο στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με την ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέπεται να έχει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη διαχείριση του οποίου θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα.
Tι προβλέπει ο προγραμματισμός του υπουργείου
- Δασικοί χάρτες: Μέσα στον Ιούλιο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τους νομούς Ηλείας, Έβρου, Καβάλας, και τις περιοχές Σταμάτα, Κηφισιά, Δροσιά και Φυλή της Αττικής. Παράλληλα εξετάζονται οι περίπου 3.000 ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τις προηγούμενες αναρτήσεις στις περιοχές Μαραθώνα - Πεντέλης.
- Κτηματολόγιο: Εξετάζεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα εισφέρει τεχνολογία προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί το 2020. «Αν πάμε όπως πάμε, το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην ώρα του» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και τεχνολογία από τον ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε.
- Περιβαλλοντική αδειοδότηση: Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Θα προβλέπει μείωση των έργων και δραστηριοτήτων, για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατάργηση των συνυπογραφών, μείωση του χρόνου αδειοδότησης στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ, υποχρεωτική ασφάλιση έργων για αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ακόμη ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την επένδυση της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».
- Διαχείριση αποβλήτων: Ολοκλήρωση του προγράμματος παύσης λειτουργίας των 99 ΧΑΔΑ (έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί) και αποκατάστασης ως τα μέσα του 2012. Για την Κερατέα ο υπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει με τρόπο ισορροπημένο για τους κατοίκους, χωρίς να αποκλείεται καμία τεχνολογία επεξεργασίας.
- Πετρελαιοκίνηση: Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται ακόμη το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων που εκκρεμούν, η αναθεώρηση του εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση ρυθμιστικών σχεδίων, η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με αναθεώρηση του ΓΟΚ, η εκτέλεση έργων αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και ύδρευσης σε όλη τη χώρα και ο διπλασιασμός του ποσοστού απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το περιβάλλον, από 10% που είναι σήμερα, σε 20 % ως το τέλος του χρόνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr