Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούνιο σημείωσαν σημαντική άνοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, κ. Γιάννη Ρέτσο. Τουρίστες από όλη την Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες επέλεξαν και φέτος τα ελληνικά νησιά για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις, παρά το συνεχιζόμενο «θρίλερ» της ελληνικής κρίσης, που κάνει το γύρο του κόσμου καθημερινά. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρέτσος, η Αγγλία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ρωσία αποτελούν την πεντάδα των χωρών που προτιμούν τον ελληνικό προορισμό κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν.
«Βουλιάζουν» από τουρίστες τα ελληνικά νησιά - Τι λένε τα ποσοστά
Την ώρα που τα ξενοδοχεία της Αττικής ερημώνουν, οι τουρίστες απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα στα νησιά της χώρας. Σε σύγκριση δε με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο φετινός Ιούνιος παρουσίασε πολύ μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) , οχτώ ελληνικοί προορισμοί καταγράφουν «άλμα» αφίξεων, οι εξής: «Πρωταγωνιστεί» η Ρόδος, που σημειώνει ποσοστό αύξησης 27% (301.600 αφίξεις), ακολουθεί η Κως με 25% (163.000) και το Ηράκλειο με 18% (360.000). Αντίστοιχα η Μύκονος εμφανίζει άνοδο 16% (36.510), η Κέρκυρα 9,8% (135.400) και τα Χανιά 7,5% (8.000). Επίσης αύξηση 21,2% παρουσιάζει και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη (225.300), ωστόσο περιλαμβάνονται οι αφίξεις εσωτερικού και εξωτερικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μύκονο, σε πληρότητα βρίσκονται τα ξενοδοχεία του «νησιού των ανέμων», παρά το γεγονός ότι οι τιμές σε ορισμένα εξ αυτών, κατά προτίμηση πρώτης κατηγορίας, παραμένουν «τσιμπημένες»!
... Αντίθετα η Αθήνα... «θύμα» των επεισοδίων
Σε πλήρη απαξίωση ώθησαν την πληρότητα των ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας τα αιματηρά επεισόδια στις 15, 28 και 29 Ιουνίου, όταν κατά τη διάρκεια 48ωρης απεργίας εικόνες «ντροπής» φιγούραραν στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και των διαδηλωτών τις ημέρες εκείνες αποτέλεσαν σημαντικό πλήγμα για την τουριστική αγορά όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Ως προς το πρώτο σκέλος, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέτσος στη συνέντευξη Τύπου της ΕΞΑ-Α, στις 8.000 ανέρχονται οι ακυρώσεις κρατήσεων σε είκοσι ξενοδοχεία της πόλης κατά τις παραπάνω ημερομηνίες.
Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η δήλωση του κ. Τιμ Ανανιάδη, γενικού διευθυντή της «Μεγάλης Βρεταννίας» και περιφερειακό διευθυντή της Starwood στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Τουρκία, ότι οι ξένοι το πρώτο που ρωτάνε, πλέον, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για την περιφέρεια είναι αν είναι ασφαλής ο ελληνικός προορισμός.
Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του Intercontinental, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, η οικονομική ζημία για το ξενοδοχείο από τις ακυρώσεις που έγιναν ή από τις κρατήσεις που εν υπήρξαν, ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. από τα δωμάτια και 1,3 εκατ. ευρώ από τα επισιτιστικά τμήματα).
Ως προς το δεύτερο σκέλος, το πράγμα θα λειτουργήσει όπως και στην Αίγυπτο. Μπορεί ο φόβος να φάνταζε προσωρινός, ωστόσο στην πορεία οι διαμάχες εκεί παρέμειναν χαραγμένες στη μνήμη, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας λειτουργούν κατασταλτικά σε γενική βάση, πόσο μάλλον όταν το κέντρο της πόλης - η καρδιά της Αθήνας έχει υποβαθμιστεί τόσο.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του ιστορικού κέντρου υπήρξαν εντυπωσιακές το Μάϊο, λίγο πριν δηλαδή την έναρξη του Ιουνίου και την επανάληψη των επεισοδίων στο Σύνταγμα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στον ελληνικό τουρισμό αποτυπώνεται στα εξής στοιχεία: Από τα τέλη του 2008 έως σήμερα, υστέρηση σχεδόν 30% έχουν καταγράψει τα ξενοδοχεία της Αττικής. Σε σύγκριση της Αθήνας με δέκα ευρωπαϊκούς προορισμούς, το πρώτο πεντάμηνο του 2011 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2008, η πληρότητα των ξενοδοχείων υποχώρησε από το 66,4% το 2008 σε 58,2% το 2011 (-12,35%), η μέση τιμή ανά δωμάτιο υποχώρησε από τα 116 ευρώ στα 101,50 ευρώ (-12,75%), ενώ το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (REVPAR) διαμορφώθηκε στα 59 ευρώ από τα 77,30 ευρώ (-23,5%).
Το μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί ο εσωτερικός τουρισμός και συγκεκριμένα ο «'Ελληνας τουρίστας», ο οποίος γυρίζει με το πορτοφόλι άδειο!
Μέτρα ελάφρυνσης ζητά η Ένωση των ξενοδόχων
Μέτρα ελάφρυνσης για τα ξενοδοχεία της Αθήνας ζήτησε η ΕΞΑ-Α με επιστολές της στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο, στον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη και στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη. Τα μέτρα αυτά αφορούν σε:
1. Μη καταβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 20122. Μη καταβολή της εισφοράς 0,6% για υφιστάμενα και νέα δάνεια και για διάστημα 12 μηνών
3. Αναστολή καταβολής τέλους παρεπιδημούντων 0,5% έως τις 31-12-2011
4. Εκπτωση ασφαλιστικών εισφορών ύψους 20% για διάστημα 12 μηνών
5. Παράταση για 12 ακόμη μήνες του προγράμματος του ΟΑΕΔ «Διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας με επιδότηση 40% των εργοδοτικών εισφορών».
6. Στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια για την Αθήνα-Αττική, με πρώτη ενέργεια την ήδη αποφασισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, συνέχιση της προβολής μέσω EXPEDIA.COM σε συγκεκριμένες αγορές - στόχους, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου 2011 και για τρεις μήνες.
Ο εκτιμήσεις
Πάντως, παρά τις αναποδιές και τις δυσχερείς οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες, ο κ. Ρέτσος παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον. Όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο «R», οι εκτιμήσεις στην έναρξη του 2011 έκαναν λόγο για μεικτό πρόσημο της τουριστικής κίνησης, ενώ τώρα μιλούν για θετικό και μάλιστα με τον πρόεδρο της ΕΞΑ-Α να δηλώνει ότι ο στόχος για άνοδο της τάξεως του 10% είναι άκρως ρεαλιστικός, σημειώνοντας ότι ενδέχεται και να...ξεπεραστεί!
Σταυρούλα Μαλαίνου