(upd) "Φουντώνει" η διαμάχη των οίκων αξιολόγησης με την Ευρώπη. Ποια η κριτική Βενιζέλου και Κομισιόν. Τι απαντά η S&P.
Σε μεγάλο "θρίλερ" εξελίσσεται η μάχη αναμέσα στους οίκους αξιολόγησης και στις ευρωπαικές κυβερνήσεις, έπειτα από την προειδοποίηση των S&P και Fitch ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους, δηλαδή το γαλλικό σχέδιο, θα σημάνει την χρεοκοπία για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι επικρίσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα... Η Ευρώπη επιτίθεται και στη Μoodys για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας.
Ε. Βενιζέλος: "Ασύμμετρες απειλές οι οίκοι αξιολόγησης στην επίλυση της ελληνικής κρίσης"
Ως «ασύμμετρες απειλές» στην επίλυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους χαρακτήρισε τους οίκους αξιολόγησης και άλλους διεθνείς παράγοντες που επηρρεάζουν τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times.
Στη συνέντευξη που τιτλοφορείται «Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κινείται από κρίση σε κρίση», η αμερικανική εφημερίδα εστιάζει στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στο σχέδιο για ριζική μείωση του δημόσιου τομέα, στο επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Στη συνέντευξη, ο κ. Βενιζέλος αναγνωρίζει το άγος που έχει φέρει η λιτότητα στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο υποστηρίζει ότι παρά την αυξανόμενη οργή υπάρχει περιορισμένη διάθεση για νέες εκλογές και αλλαγή της κυβέρνησης.
«Ναι, έχουμε διαδηλωτές στους δρόμους, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εκλογών», είπε.
Ερωτηθείς για την υψηλή ευθύνη εκτέλεσης των μέτρων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων, ξεκαθαρίζοντας πως η μεγάλη πρόκληση είναι η οικονομική σταθεροποίηση.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά των διαφόρων διεθνών παραγόντων που επηρεάζουν τις εξελίξεις. «Έχουμε κάποιες ασύμμετρες απειλές», είπε, αναφερόμενος στην οίκους αξιολόγησης.
Τέλος, οι New York Times κάνουν λόγο για σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα που θα οδηγήσουν 120.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα να χάσουν τη δουλειά τους κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
Κομισιόν: Οι οίκοι αξιολόγησης εντείνουν την αβεβαιότητα του συστήματος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την Πορτογαλία, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της "αμφισβητήσιμης συμπεριφοράς" των οίκων αξιολόγησης.
"...Η χρονική στιγμή που επέλεξε η Moody's δεν εγείρει απλώς ερωτήματα, αλλά βασίζεται και σε απολύτως υποθετικά σενάρια δεν που δεν συμβαδίζουν καθόλου με με την πραγματικότητα. Αποτελεί ένα ατυχές επεισόδιο και εγείρει και πάλι το θέμα της καταλληλότητας της συμπεριφοράς των οίκων αξιολόγησης", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Altafaj στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso δήλωσε με τη σειρά του ότι η απόφαση αυτή του οίκου εντείνει την αβεβαιότητα για το χρέος της ευρωζώνης.
"Οι χθεσινές αποφάσεις ενός οίκου αξιολόγησης δεν είναι σαφείς. Μάλλον προσθέτουν ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας στην κατάσταση", είπε ο Barroso σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο.
Ανέφερε παράλληλα αυτό που πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι κριτικάρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις, την έλλειψη δηλαδή ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης που καθιστά μεροληπτική και άδικη πιθανώς την αντιμετώπιση ευρωπαϊκών χωρών.
Ο υπ. Οικ. της Γερμανίας από την άλλη “σιγοντάρισε” λέγοντας πως η υποβάθμιση της Πορτογαλίας ήταν άκαιρη, σε μία περίοδο που η βήματα κάνει βήματα εμπρός για να συμμαζέψει τα οικονομικά της.
S&P: "Λόγια του αέρα οι επικρίσεις των Ευρωπαίων"
«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι λόγια του αέρα και είναι αποδεδειγμένα λανθασμένοι. Είτε βασίζονται σε άγνοια των γεγονότων είτε τα κίνητρα είναι πολιτικά και τα γεγονότα παραμελούνται», δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης S&P, Τόρτσεν Χίνριχτς σε αυστριακό ραδιόφωνο, απαντώντας στις επικρίσεις των Ευρωπαίων ηγετών και κυρίως της Γερμανίας (Μέρκελ) και της ΕΚΤ (Νοβότνι) ότι η εκτίμηση του οίκου για την κατάληξη της Ελλάδας σε περίπτωση μετακύλισης του χρέους της, ήταν υπερβολική.
Ο ίδιος τόνισε πως η Standard & Poor's δεν απέρριψε το γαλλικό σχέδιο στη βάση του, αλλά σχολίασε το πώς θα αξιολογούσε με τα σημερινά δεδομένα και τις διαθέσιμες πληροφορίες το σχέδιο.
«Πρόκειται για ένα καθαρά υποθετικό σχόλιο. Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί», τόνισε , προσθέτοντας πως το βασικό προς εξέταση ζήτημα ήταν το πώς αντιμετωπίζονται οι επενδυτές σε σχέση με τους αρχικούς όρους των ομολόγων , την αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων.
«Είναι πολύ σαφές ότι εξετάζεται μια σημαντική επέκταση της διάρκειας των ομολόγων και μια καθυστέρηση στην αποπληρωμή κάτι που δεν είναι σύμφωνο με την αρχική υπόσχεση για την έγκαιρη πληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου. Σε αυτό το βαθμό, ένα τέτοιο σχέδιο θα συνεπαγόταν χρεοκοπία», δήλωσε ο Χίνριχτς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr