Στην τελική ευθεία έχουν μπει πλέον οι διαπραγματεύσεις για την οριστική μορφοποίηση του σχεδίου ανταλλαγής των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, το επονομαζόμενο roll over, με τη Γερμανία να ανακοινώνει πλέον και επίσημα ότι η συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας να έχει επιτευχθεί. Οι βασικές αρχές του σχεδίου είναι σύμφωνες με τις γαλλικές προτάσεις που έχουν μέχρι τώρα διαρρεύσει.
Γερμανοί και Γάλλοι όπως φαίνεται προσπαθούν να αποφύγουν πάση θυσία το χαρακτηρισμό ως default της συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους, χειριζόμενοι οι ίδιοι οι Υπουργοί Οικονομικών την εθελοντική συμφωνία των πιστωτών της Ελλάδας.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας συμφώνησαν μετά από συνάντηση με τον υπ.Οικ της Γερμανίας κ. Σόιμπλε να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν να συνεισφέρουν 3,2 δισ. ευρώ στη νέα συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμμετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,2 δισ. ευρώ και θα αφορά στα ομόλογα που λήγουν ώς το 2014.
Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο κρίθηκε απαραίτητη, ανέφερε και προσέθεσε ότι η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών ήταν κοινή συναινέσει.
Στόχος της ΕΕ από την διαδικασία είναι να ανακυκλωθούν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ που λήγουν ώς το 2014 και 4 δισ. ευρώ ώς το 2020.
Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, το 55% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι γερμανικές τράπεζες λήγουν μετά το 2020.
Από τα 3,2 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. είναι τίτλοι που λήγουν ώς το 2014 και τα 1,2 δισ. ευρώ τίτλοι που ανήκουν στις γερμανικές «κακές τράπεζες» (bad banks) και λήγουν μέσα στην ίδια περίοδο.
Και η Ιταλία στο rollover
Η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετακύλισης του ελληνικού χρέους και πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση όσον αφορά τη γαλλική πρόταση για επίλυση της κρίσης, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Η έκθεση της Intesa Sanpaolo σε ελληνικό χρέος είναι περιορισμένη και εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ περίπου.
"Η Intesa θα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της (για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους). Αναφορικά με τις λήξεις τα επόμενα χρόνια, είναι τόσο μικρή η έκθεση της Intesa που θα κάνει ό,τι μπορεί", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Corrado Passera σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου στο Μιλάνο.
"Το σχέδιο που πρότεινε η Γαλλία, το οποίο ίσως μοιάζει περίπλοκο, είναι πολύ εποικοδομητικό και πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση", δήλωσε.
Οι τρεις πυλώνες
Το νέο σχέδιο θα έχει τρεις πυλώνες: Συμμετοχή των ιδιωτών μέσω του roll over, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και νέο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας, αφού δεν μπορεί να αποταθεί στις αγορές.
Ωστόσο, εκτός της πρώτης πρότασης, της ΕΕ για το roll over, με την ανταλλαγή των παλαιών δηλαδή ομολόγων με νέα, η Γαλλία διαμόρφωσε μία νέα πρόταση, η οποία μάλιστα έχει πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί.
Η πρόταση περιλαμβάνει τις εξής υποθέσεις:
-Το συνολικό ποσό των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 είναι 85,5 δισ. ευρώ
-Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης κατέχουν περίπου 25 δισ. ευρώ από τα συνολικά 85,5 δισ. ευρώ.
-Το 80% των ομολογιούχων από τα υπόλοιπα 60,5 δισ. ευρώ φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην διαδικασία της ανταλλαγής παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας
-Από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 εκτιμάται ότι περίπου 30 δισ. ευρώ θα παρασχεθούν στην Ελλάδα από τους πιστωτές.
Οι εναλλακτικές
Οι δύο εναλλακτικές που μπορεί να επιλέξουν οι πιστωτές είναι οι ακόλουθες:
Στην πρώτη εναλλακτική προβλέπεται 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) "με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση 'AAA'."
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.
Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεωκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.
Το σχέδιο αυτό, όπως διευκρινίζεται, δεν θα εθεωρείτο ως στάση πληρωμών από τους οίκους αξιολόγησης και, έτσι, δεν θα είχε επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη γαλλική πρόταση ενδεχομένως να αποσαφηνιστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Κυριακής, 3 Ιουλίου.
Τι εκτιμά η Goldman Sachs για rollover και τράπεζες
Οι τράπεζες θα συμφωνήσουν στην μετακύληση των ελληνικών ομολόγων έαν η Ελλάδα «κρατήσει» την συμφωνία για μέτρα λιτότητας, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, στην οποία σημειώνει ότι περιμένει πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 80%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν 112 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα, μεγάλο μέρος των οποίων λήγει πριν το 2014. Εάν δεν υπάρξει
rollover, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, κι έτσι υπάρχει «ξεκάθαρο συμφέρον», όπως υπογραμμίζει ο οίκος, να γίνει η μετακύληση. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα συμβεί ακριβώς αυτό, κυρίως για δύο πάρα πολύ βασικούς λόγους:
Πρώτον, η σύνθεση των κατόχων των ελληνικών ομολόγων δείχνει πως το οποιοδήποτε κίνητρο δοθεί από τις κυβερβήσεις θα έχει ευρεία στήριξη: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το 59%, οι ευρωπαϊκές κρατικές τράπεζες το 22%, οι τράπεζες με σημαντική συμμετοχή του δημοσίου το 6%, και οι ιδιωτικές/εισηγμένεε τράπεζες το 13%.
Δεύτερον, άσχετα με την επιροή της κυβέρνηση, υπάρχει έντονη διάθεση για συμμετοχή στη μετακύληση, εάν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο πραγματικά θα αποτρέψει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εκτός Ελλάδας, η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα είναι μικρή κι έτσι σύμφωνα με την Goldman Sachs, η μετακύληση τους μπορεί απλά να θεωρηθεί ως ένα «τίμημα» για να αποφευχθεί ο συστημικός κίνδυνος. Οπως σημειώνει ο οίκος, η δομή της κατοχής των ελληνικών ομολόγων καθώς και τα συμφέροντα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, θα καταλήξουν σε σημαντική συμμετοχή στο rollover η οποία μάλιστα θα ξεπεράσει το 80%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr