Πάντως, όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημερινό report του οίκου αξιολόγησης μια αναδιάρθρωση ή ένα rollover του ελληνικού χρέους, δεν θα σημάνει και αυτόματα χρεοκοπία για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο εν λόγω report «Οι ακριβείς ενέργειες στις αξιολογήσεις των τραπεζών θα εξαρτηθούν από τους πλήρεις όρους του event και από την έκταση στην οποία αυτό θα λάβει, και κυρίως από τη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα»
Το πιο σημαντικό για τις αξιολογήσεις των τραπεζών, θα είναι εάν θα παραμείνει ένας μηχανισμός για να διασφαλίσει ότι η ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες. Και κυρίως, να δέχεται τα ελληνικά collateral. Ο οίκος υπενθυμίζει ότι η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι αποδεκτές κάποιες μορφές αναδιάρθρωσης ή rollover.
Όσο λοιπόν οι όροι μιας αναδιάρθρωσης ή ενός rollover γίνονται αποδεκτοί από την ΕΚΤ, φαίνεται λογικό ότι θα συνεχίσουν να δέχονται την αναδιάρθρωση ή το rollover των ελληνικών κρατικών ομολόγων ή των ομολόγων εγγυημένων από την ελληνική κυβέρνηση ως collateral.
Πριν από έναν μήνα ο Fitch υποβάθμισε στο "B+" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και προειδοποίησε με περαιτέρω υποβάθμιση λέγοντας ότι η παράταση της διάρκειας των υπαρχόντων ομολόγων θα εκληφθεί ως χρεοκοπία.
Η Standard and Poor's υποβάθμισε στο "CCC" από "B" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 13 Ιουνίου και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία.
Για τον Moody's, η Ελλάδα βρίσκεται στην βαθμίδα "Caa1", η οποία περιλαμβάνει 50% πιθανότητα χρεοκοπίας εντός τριών έως πέντε ετών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr