Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Εκτός του κ. Moritz Kraemer, παρενέβη με ομιλία της η κυρία Μιράντα Ξαφά, Οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά και ότι σε πολλές περιπτώσεις αλλάξαμε νοοτροπία.
Παράλληλα όμως, πρόσθεσε ότι δυστυχώς πολλές από τις μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν εξαιτίας της κατεστημένης Δημόσιας Διοίκησης που αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί το πνεύμα της νέας εποχής. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ο κ. Γραμματίδης σε μία αποστροφή του λόγου του επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας στη «δική του γενιά» λέγοντας επί λέξει: «Η δική μου γενιά δημιούργησε την ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας».
Ο κ. Moritz Kraemer έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης τονίζοντας ότι ο ρόλος τους «δεν είναι η σύσταση αγορά, πώλησης ή διακράτησης ομολόγων» αλλά είναι μία «πρόβλεψη-εκτίμηση για το αν θα πληρωθούν ή όχι κάποιοι τίτλοι, αν δηλαδή θα λάβει ο επενδυτής τα χρήματα στην ώρα τους». Ο κ. Kraemer εξήγησε ότι οι Οίκοι πληρώνονται από τους πελάτες τους – επενδυτές για τις εκτιμήσεις και τις αξιολογήσεις και ότι δεν πρόκειται για κάποιο αμερικάνικο show όπως πολλοί υποστηρίζουν. Πρόκειται για μια επιτροπή από έγκριτους οικονομολόγους, στη πλειοψηφία τους Ευρωπαίους.
Για την Ελλάδα τώρα, ο κ. Kraemer υποστήριξε ότι υπάρχει «κόπωση προσαρμογής» αναγνωρίζοντας ωστόσο τις σοβαρές προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις του συνταξιοδοτικού και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των «φορτηγατζήδων».
Σχετικά με τη βαθμολόγηση αλλά και τις τρεις υποβαθμίσεις, ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες. Το 2004, τα κύρια κριτήρια ήταν η αδιαφάνεια του πολιτικού συστήματος, τα δημογραφικά στοιχεία και το ασφαλιστικό σύστημα. Τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα πέρασε σε ΒΒ+ λόγω των δημοσιονομικών προοπτικών, της δομής του χρέους και της νομισματικής ευελιξίας.
Με δεδομένο ότι οι επιδόσεις του προγράμματος προσαρμογής είναι απόλυτα απογοητευτικές και φυσικά η πορεία του χρέους, θεωρείται πλέον απόλυτα δικαιολογημένη η σημερινή βαθμολόγηση της Ελλάδας. Σημείωσε δε, ότι από τις χώρες με βαθμολογία CCC, η Ουκρανία απέφυγε την πτώχευση και δεν πιστεύει ότι θα την αποφύγει η Ελλάδα με την παρούσα εικόνα.
Εξάλλου, επεσήμανε ότι για τις εταιρίες αξιολόγησης, η «αθέτηση» των όρων δανειοδότησης,
και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται το φημολογούμενο «reprofiling» (αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση αποπληρωμής) του ελληνικού χρέους, εκλαμβάνεται ως χρεοκοπία.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, οι «παράγοντες μιλάνε πολύ». Οι εταιρίες αξιολόγησης δεν μπορούν να αγνοήσουν ιδιωτικές συζητήσεις σε συνέδρια, κοκτέιλ ή στον τύπο αξιωματούχων και τις εντάσσουν στο φάκελο εκτιμήσεων για την κάθε χώρα.
Ο κ. Kraemer υποστήριξε τέλος, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μπει σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς αλλά θεώρησε την κρίση ως ευκαιρία για να αλλάξει οριστικά ο τρόπος λειτουργίας του κράτους.
Από την πλευρά της, η κυρία Μιράντα Ξαφά επεσήμανε στην ομιλία της ότι το Μνημόνιο δεν απέτυχε, απλώς δεν εφαρμόστηκε. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι σύμπτωμα, όχι αιτία του προβλήματος. Η αιτία είναι το μέγεθος του κράτους και οι παρεμβάσεις του στην οικονομία. Χωρίς συρρίκνωση του κράτους, το χρέος θα ξαναδημιουργηθεί ακόμη και αν διαγραφεί εξ ολοκλήρου.
Γιατί ανησυχεί η Moodys...
Αν και θεωρεί δεδομένη τόσο την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος όσο και την λήψη της ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός από την ελληνική Βουλή, ωστόσο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys αναφέρεται στους κινδύνους που ενέχει το ενδεχόμενο να μην συμβεί τίποτα από τα παραπάνω.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο και αναλύτρια του οίκου, Sarah Carlson, οι πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές που εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα αποτελούν ισχυρό "βαρίδι" για τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της περιφέρειας.
Η ίδια αναφέρόμενη στο ενδεχόμενο να μην "περάσει" το Μεσοπρόθεσμο και τελικά η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τονίζει: «Η στρατηγική αυτή πρέπει να περάσει ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση του δανείου. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, κάτι που θα είναι αρνητικό και για τις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης». Παράλληλα, σημειώνει ότι οι συνέπειες στη σχέση της χώρας με την τρόικα θα είναι απρόβλεπτες.
Ακόμη, τονίζει πως η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ Merkel και Sarkozy, δεν μετριάζει το σημαντικό πολιτικό ρίσκο την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, υπενθυμίζει πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν επίδραση και σε άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.