Οπως τονίζει και ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της JP Morgan κ. David Μackie, πρέπει να υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα και μάλιστα πολύ σύντομα, γιατί εναλλακτικά έρχεται η καταστροφή. Οπως επισημαίνει, πιθανότατα να υπάρξει λοιπόν ένας συμβιβασμός έτσι ώστε να περάσουν και οι επόμενοι μήνες, όμως εάν η Ελλάδα συνεχίσει να βγαίνει εκτός των στόχων του προγράμματος, τότε το default και η αναδιάρθρωση θα είναι η μόνη οδός για τη χώρα.
Ποιά είναι λοιπόν αυτή τη στιγμή τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι των συζητήσεων;
O εναλλακτικές επιλογές και τα σενάρια για του κατόχους των ελληνικών ομολόγων, τα οποία αναμένεται να εξεταστούν στο προσεχές Eurogroup, είναι τρία.
Το πρώτο αφορά το εθελοντικό rollover του ελληνικού χρέους στη λήξη του, κάτι το οποίο μειώνει τον κίνδυνο για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας όπως και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της περιφέρειας. Στα μειονεκτήματα αυτής της λύσης είναι το ότι οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το ότι οι ομολογιούχοι που κατέχουν πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα θα πραγματοποιήσουν την δέσμευσή τους, και το ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή.
Μία δεύτερη επιλογή είναι η εθελοντική αναχρηματοδότηση (rollover) των ελληνικών ομολόγων με κάποια περιορισμένα κίνητρα. Αυτή η εναλλακτική έχει το πλεονέκτημα του ότι από τη μία μπορεί να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβράθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εάν υπάρξει ευρεία συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Επίσης, οι δεσμεύσεις στο rollover γίνονται σε «επίσημο» επίπεδο μέσω δημόσιων δηλώσεων και εγγράφων και επιπλέον, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αδύνατον να υπολογιστεί εκ των προτέρων. Στα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι πως δεν υπάρχει φυσικά εγγύηση για το ποσοστό συμμετοχής, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες όπως επίσης και αύξηση του κινδύνου υποβάθμισης της Ελλάδας σε default.
Η τρίτη και πιο … δραστική επιλογή, αφορά τη γερμανική πρόταση για μία εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων των ιδιωτών με νέα ομόλογα, η διάρκεια των οποίων θα παραταθεί κατά 7 έτη, ώστε να προλάβει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη κρίση χρέους. Σε αυτή την περίπτωση, οι προοπτικές για υψηλό ποσοστό συμμετοχής είναι μεγάλες. Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης εκτιμούν ότι μία επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων με 100% συμμετοχή των ιδιωτών «θα εξάλειφε ουσιαστικά την ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση» προς την Ελλάδα τα επόμενα πεντέμισι χρόνια, πέρα από τα 57 δισ. ευρώ που αποτελούν το υπόλοιπο από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Η επιλογή αυτή, όμως, μπορεί να καταστήσει την Ευρωζώνη υπεύθυνη για τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναμένεται να θεωρηθεί «εξαναγκασμός» και σίγουρα θα οδηγήσει σε επιλεκτικό default την Ελλάδα και φυσικά αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε κάποια βερσιόν της προτίμησης της ΕΚΤ ενός εθελοντικού rollover του χρέους που λήγει μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές το βασικό αβαντάζ αυτού του σχεδίου είναι πως μάλλον θα αποφευχθεί η κήρυξη του default της Ελλάδας κι έτσι περιορίζεται και ο κίνδυνος μετάδοσης. Ομως με τους ιδιώτες ομολογιούχους να συνεχίσουν να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, και με νέα πακέτο cash να κατευθύνεται σύντομα προς την Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οδεύουν ολοταχώς προς το να φορτωθούν αυτές όλο το χρές της Ελλάδας.
Αξίζει να αναφέρουμε τέλος, πως σύμφωνα με δημοσιευμένο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, το γερμανικό σχέδιο για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να αναγκάσει τις χώρες της Ευρωζώνης να διαθέσουν επιπλέον 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος,
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο, το οποίο διανεμήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ότι το επιπλέον ποσό ίσως διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς η επιμήκυνση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (σ.σ.: που έχουν ιδιώτες επενδυτές στο χαρτοφυλάκιό τους) θα χαρακτηρισθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης.
Πέραν των 20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πιθανότητα να χρειαστεί και η παροχή σε αυτές έκτακτης ρευστότητας, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνηθεί να δεχθεί τα υποβαθμισμένα ομόλογα της Ελλάδας ως ενέχυρο για τη χρηματοδότησή τους. Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι ενδέχεται να πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, που ανέρχονται σε περίπου 70 δις. ευρώ.
Όσοι αντιτίθενται στη χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, με επικεφαλής τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης, προειδοποίησαν για τα μειονεκτήματα της γερμανικής πρότασης επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες στην κατοχή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr