Υπάρχουν δύο αρχές σύμφωνα με τις οποίες ο οίκος θα ενεργήσει και θα θεωρήσει είτε ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει ή όχι: Το πρώτο κριτήριο είναι υπό ποιους όρους τα νέα χρεόγραφα θα προσφερθούν και το δεύτερο κριτήριο είναι εάν η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει αποτελεσματικά για το πρόβλημα χρέους της χώρας.
Σε περίπτωση που οι όροι της ανταλλαγής είναι χειρότεροι με αυτούς της αρχικής συμφωνίας των ομολόγων (όπως για παράδειγμα χαμηλότερο επιτόκιο), τότε η Fitch θα το θεωρήσει ως “υποχρεωτική ανταλλαγή χρέους” (DDE), κάτι το οποίο θα σημάνει και ένα πιστωτικό γεγονός, ακόμη και αν φανεί ότι έγινε η ανταλλαγή σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα με τον οίκο, σε περίπτωση που προωθηθεί η ανταλλαγή παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε η αξιολόγηση της χώρας θα μειωθεί περαιτέρω, στην κλίμακα “C”, υποδηλώνοντας ότι οι πιθανότητες άμεσης χρεοκοπίας είναι μεγάλες.
Σε περίπτωση που οι πιστωτές συμμετάσχουν στο σύνολο τους στην αναδιάταξη του χρέους της με ανταλλαγή των παλαιότερων με νέα ομόλογα , τότε ο οίκος θα θέσει την αξιολόγηση RD (restricted default – περιορισμένη χρεοκοπία). Όσο διαρκέσει αυτή η αξιολόγηση, τα ομόλογα που ανταλλαχθούν θα έχουν την αξιολόγηση “D”, όπου θα παραμείνουν όσο διαρκέσει η περίοδος RD. Τα υπόλοιπα ομόλογα, όσο εξυπηρετούνται κανονικά θα έχουν την αξιολόγηση “C”, μέχρι και αυτά να ανταλλαχθούν.
Μία περισσότερο περίπλοκη κατάσταση θα προκύψει σε περίπτωση οι όροι χαρακτηριστούν ουδέτεροι ή καλύτεροι. Για παράδειγμα, οι προσφερόμενοι τίτλοι φέρουν εγγυήσεις ή αλλαγή κουπονιού, τότε αυτό που θα ληφθεί υπόψη είναι η ονομαστική αξία και αν θα μεταβληθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr