Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το προηγούμενο Σάββατο, τέλος, συμπληρώθηκε ένα έτος από την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη για οικονομική βοήθεια. Μέσα σε αυτό το έτος ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 23%, ενώ έγινε φανερό από τις πρώτες εβδομάδες μετά την προσφυγή ότι οι αγορές δεν πίστεψαν ότι αυτή η οικονομική βοήθεια θα έλυνε οριστικά το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Στο ίδιο διάστημα μόνο δέκα μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατάφεραν να σημειώσουν θετικές αποδόσεις. Μικρές απώλειες παρατηρούμε επίσης σε μερικές από τις πιο σταθερές μετοχές του Χ.Α. , όπως η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΜΕΤΚΑ, ο Τιτάν και η Coca Cola 3E. Αντίθετα, η μεγάλη πτώση των τραπεζών απεικονίζει την αδυναμία του bailout να περιορίσει το συστημικό κίνδυνο που έχει μεγάλη επίδραση στις τιμές τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις απώλειες της Αγροτικής (-65%), της Πειραιώς (-64%), της Marfin Popular Bank (-46%), της Εθνικής (-45%), της Eurobank (-39%), και της Alpha Bank (-39%).
Η αντίδραση που βγήκε στο Χ.Α. στο πρώτο δίμηνο του 2011 είχε αποδοθεί στην προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα είχε τη διάθεση να σπάσει αυγά. Αυτό ήταν εφικτό να γίνει πολύπερισσότερο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ύφεση στο τέταρτο 3μηνο του 2010 που άγγιξε το 7%. Από τότε μέχρι και σήμερα πολύ λίγα έγιναν, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Με εξαίρεση την επιμήκυνση του δανείου της τρόικας και την πτώση του επιτοκίου, όπως και η δυνατότητα επαναγοράς των ομολόγων, σε μεγάλο βαθμό ήταν προεξοφλημένεα γεγονότα. Άλλωστε, η υποβάθμιση της S&P που ακολούθησε στη συνέχεια, οφειλόταν στο όγτι η Ε.Ε. προέβλεπε πληρωμή των τραπεζών για τα δάνεια μιάς χώρας μέλους της ευρωζώνης σε τρίτο χρόνο, αφού πρώτα έπαιρναν τα λεφτά τους, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Από την άλλη ακολούθησε το δρόμο της Ελλάδας και η Πορτογαλία. Τον τελευταίο καιρό, η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά θυμίζει σκηνικό αναδιάρθρθωσης.
Από τα υψηλά της λοιπόν φέτος, η ΑΤΕ καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στον 20άρη κατά 53,68%, η Πειραιώς κατά 46,16%, η Εθνική κατά 37,90%, η Alpha κατά 35,21% (σ.σ. οι δύο τράπεζες «πληρώνουν» το γεγονός ότιδεν προχώρησε το deal). Eurobank 35,16%, Marfin Popular 34,71%, Τράπεζα Κύπρου 34,36%, MIG 33,98% και Τ.Τ. 33,09%. Από τον 20άρη, καλύτερη είναι η εικόνα για την Τιτάν, την Motor Oil, τον ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια που υποχωρούν κάτω από 10% σε σχέση με τα υψηλά που έπιασαν μέσα στο 2011. Ίδια εικόνα και για τις μετοχές του Mid Cap, με την Alapis να υποχωρεί κατά 72,31%, Γενική 48,51%, Υγεία 42,67%. Καλύτερη είναι η συμπεριφορά για τα Folli Follie, την Frigoglass, τον Σαράντη και την ΕΥΔΑΠ που υποχωρούν κάτω από 10%.