Το ΝΑΤΟ , του οποίοι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών, συνεδρίασαν στο Βερολίνο, ζήτησε από τον Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία,
"Υποστηρίζουμε τα αποτελέσματα της πρώτης συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που έγινε χθες στην Ντόχα και επικυρώνουμε με έμφαση την έκκληση της συνόδου προς τον Καντάφι να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία καθώς και την προτροπή της για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο κείμενο που υιοθέτησαν.
Επίσης και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επανέλαβε έκκληση για «πολιτική» λύση και «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον που ζήτησε την «άμεση» αποχώρηση Καντάφι.
Από το Βερολίνο, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Γερμανός Υπουργός των Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, επανέλαβε ότι η Λιβύη χρειάζεται μια πολιτική λύση και όχι στρατιωτική
«Το θέμα είναι να διοργανωθεί ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ των Λίβυων αλλά ο λιβυκός λαός είναι αυτός που θα εκφράσει τη γνώμη του για την έναρξη της διαδικασίας. Ο Καντάφι προκάλεσε έναν εμφύλιο πόλεμο και ο ίδιος πρέπει να τον σταματήσει τον πόλεμο αυτό», τόνισε.
Την παραίτηση του Καντάφι και το τέλος του καθεστώτος στη Λιβύη ζήτησαν επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, οι οποίες συναντήθηκαν κατά την σύνοδο αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθούν στο ενδεχόμενο επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, στις οποίες ως γνωστόν η Γερμανία αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Την ίδια ώρα οι καθεστωτικές δυνάμεις σφυροκοπούν την Μιζουράτα, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νεκρών αμάχων που βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά κανταφικών και αντικαθεστωτικών. Εν τω μεταξύ η λιβανική Χεζμπολάχ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των λιβυκών αρχών ότι στοιχεία της πολεμούν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών στην πόλη Μιζουράτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Γαλλία εγκατέλειψε την σκληρή γραμμή της καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ. Δήλωσε πως επί του παρόντος δεν στηρίζει τον εφοδιασμό με όπλα των Λίβυων αντικαθεστωτικών
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ηγετικό στέλεχος των Λίβυων αντικαθεστωτικών, που αναμενόταν μεταβεί για συναντήσεις στην Ουάσινγκτον, ανέβαλε» το ταξίδι του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr