Κλάδοι έχουν περάσει όχι απλά σε ζημιές, αλλά σε «εξωφρενικά» μεγάλες ζημιές, σχολιάζουν οι ίδιοι, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της ναυτιλίας που από 1,9 εκατ. ευρώ κέρδη το '09, κατέγραψε 242 εκατ. ευρώ ζημιές το 2010. Και όχι μόνο, οι τράπεζες από 1,3 δισ. ευρώ κέρδη το 2009, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς πέρασαν σε ζημιά το 2010 ύψους 752 εκατ. ευρώ. Ζημιές έγραψαν και οι τηλεπικοινωνίες στην προηγούμενη χρήση, αφού από κέρδη 328 εκατ. ευρώ του '09 έκλεισαν με ζημιά 78,482 εκατ. ευρώ το 2010.
Από τους πρωταγωνιστές κερδοφορίας ήταν ο κλάδος των μετάλλων με 36,2% αύξηση κερδών μεταξύ των δύο χρήσεων και ο κλάδος των μεταλλικών προϊόντων, με ποσοστό αύξησης 93,6% αλλά και της καπνοβιομηχανίας (44,5%, κλάδο τον οποίο αποτελεί μόνο ο Καρέλιας). Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εισηγμένες που αποτελούν έναν κλάδο μόνες τους, όπως η Nexans στα καλώδια με κέρδη 165%...
Η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ομίλων του κλάδου της μεταλλουργίας αντιστάθμισε την υποχώρηση της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας της εγχώριας αγοράς, με αποτέλεσμα η πλειονότητα αυτών να βελτιώσει την εικόνα των οικονομικών τους μεγεθών. Η συρρίκνωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών συνεχίστηκε για 2ο συνεχόμενο οικονομικό έτος, με τις σωρευτικές απώλειες των εισηγμένων εταιρειών σε επίπεδο κύκλου εργασιών να διαμορφώνονται στο 9,5% (-639,3 εκατ. ευρώ, στα 6,09 δισ. ευρώ).
Το χειρότερο τρίμηνο από τα τέσσερα της χρήσης ήταν το δ' για τις τράπεζες. Στο δ' τρίμηνο παρατηρείται μείωση στα έσοδα από τόκους κατά 4,8%, όπως και τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία κινούνται πλέον χαμηλότερα κατά 9% λόγω της ουσιαστικά αδρανούς πιστωτικής αγοράς σε νέες χορηγήσεις.
Tο λειτουργικό κόστος συγκρατήθηκε σημαντικά (-1,53%) και διαμορφώθηκε στο -6% για το σύνολο της χρήσης. Οι μεγάλες ανισότητες στα μεγέθη που δημοσιεύτηκαν αφορούν κυρίως τον βαθμό των δανείων που θεωρήθηκαν επισφαλή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις σε επίπεδο προβλέψεων με τις κυριότερες εμπορικές τράπεζες να κινούνται στο εύρος 6,6% - 9,6% και την Εμπορική Τράπεζα να κινείται σε επίπεδα επισφαλειών κοντά στο 25%. Στις καταθέσεις παρατηρούνται μικτές τάσεις, καθώς οι δύο κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν αύξηση των καταθέσεων.
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι κλάδοι που συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση, όπως του λιανικού εμπορίου κατέγραψαν μείωση μεν, ελεγχόμενη δε. Οι απώλειες για το λιανικό εμπόριο διαμορφώθηκαν σε 20%.
Αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί η κακή, ως επί το πλείστον, εικόνα των ομίλων του κλάδου, με τα ανακοινωθέντα ετήσια μεγέθη να αντικατοπτρίζουν τη συνδυασμένη επίδραση αντίξοων επιχειρηματικών συνθηκών (συρρίκνωση παροχής ρευστότητας εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) και καταρράκωση της καταναλωτικής ψυχολογίας (μείωση διαθέσιμου εισοδήματος).
Mε τη μείωση του εγχώριου δείκτη λιανικών πωλήσεων να προσεγγίζει το 17% σε επίπεδο έτους (στοιχεία ΕΣΥΕ), μοιάζει λογικό που ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων ομίλων υποχωρεί ελαφρώς ηπιότερα (-8,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, διαμορφούμενος στα 2,88 δισ. ευρώ), λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες κατέχουν συγκριτικά δεσπόζουσα θέση στις αγορές, στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr