Το έργο προγραμματιζόταν να εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά κατόπιν των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν ακόμη και εντός ΔΕΗ, ότι επιχειρείται απευθείας ανάθεση στην αμερικανική εταιρεία SunEdison, η επένδυση «πάγωσε», και αποφασίστηκε να γίνει με διεθνή διαγωνισμό.
Με ισχύ 200 MW, διπλάσια από εκείνη του μεγαλύτερου σήμερα εν λειτουργία φωτοβολταικού στον κόσμο, αυτού στο Οντάριο του Καναδά, ισχύος 97 MW, το έργο της ΔΕΗ φιλοδοξεί να έχει τα πρωτεία διεθνώς (σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύεται στη ιστοσελίδα http://www.pvresources.com/en/top50pv.php).
Αρμόδια στελέχη της επιχείρησης επισημαίνουν ότι ανεπίσημα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις- τέσσερις μεγάλες γερμανικές και κινεζικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες πληροφορίες.
Ανάδοχος ως το τέλος Ιουνίου
Το έργο που θα αναπτυχθεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων θα γίνει με ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία, θα συνοδεύεται από εργοστάσιο κατασκευής panels, ενώ σύντομα η ΔΕΗ (που έχει καταθέσει αίτημα για άδεια παραγωγής στη ΡΑΕ από το Δεκέμβριο), θα διανείμει προς κάθε ενδιαφερόμενο ενημερωτικό έντυπο (request for information) με όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Εν συνεχεία θα αρχίσει να δέχεται και να αξιολογεί προτάσεις και υπολογίζει ότι γύρω στο Μάιο θα κατατεθούν οι πρώτες δεσμευτικές προτάσεις, ώστε ως το τέλος Ιούνιου να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος. Ο λόγος που η ΔΕΗ θέλει να έχει «κλειδώσει» μέχρι τότε τον ανάδοχο, είναι ότι από τη 1η Ιουλίου και μετά, η επιδοτούμενη τιμή της φωτοβολταικής κιλοβατώρας θα μειωθεί κάτω από τα επίπεδα των 370 ευρώ/ MWh, γεγονός που θα απαιτήσει να ξαναγίνει ο οικονομικός σχεδιασμός, ενώ παράλληλα θα κάνει λιγότερο ελκυστικό το έργο.Πως ναυάγησαν οι συνομιλίες με τη SunEdison
Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η επιχείρηση ψηφιοποίησε τους χάρτες που απεικονίζουν αναλυτικά την έκταση των 6.000 στρεμμάτων, και εξέτασε αναλυτικά το νομικό καθεστώς που τα διέπει- ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα εμφανισθούν στην πορεία τυχόν εμπόδια που θα μπλοκάρουν το διαγωνισμό.Το περιπετειώδες έργο του φ/β της Κοζάνης και η συνεργασία ή όχι με την αμερικανική SunEdison, θέμα που προκάλεσε ουκ ολίγες τριβές και απασχόλησε για πολλούς μήνες κυβέρνηση και διοίκηση της ΔEH, έκλεισε οριστικά στις 17 Νοεμβρίου, έπειτα από σχετική, ομόφωνη, απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης. Το φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή φωτοβολταϊκού μαζί με μονάδα παραγωγής φ/β πάνελ θα προχωρήσουν με τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού, βάζοντας και οριστικά τέλος στις συζητήσεις με τους αμερικανούς, αφού προηγουμένως η διοίκηση της ΔEH και η πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος διερεύνησαν τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης και διαπίστωσαν ότι θα προέκυπταν πολλαπλής φύσεως προβλήματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχετικό ερώτημα φαίνεται να είχε τεθεί από την υπουργό ΠEKA κα Mπιρμπίλη και στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού της E.E., η οποία φέρεται να απάντησε αρνητικά, δεδομένης της συμμετοχής του Δημοσίου σε ποσοστό 51% στην επιχείρηση. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 1-1,5 δισ. ευρώ.Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr