Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για στρέβλωση της αγοράς των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας. Οπως σημειώνει, σε εκείνες τις αγορές ομολόγων όπου η ΕΚΤ έχει «κινηθεί», έχει παρατηρηθεί έκρηξη στα ασφάλιστρα κινδύνου, κάτι που θυμίζει την περίοδο μετά τη διάσωση της Ελλάδας, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ.
Επίσης, η δυναμική τη αγοράς των CDS των κεντρικών χωρών της Ευρωζώνης θυμίζει και αυτή το «επεισόδιο» του Μαϊου του 2010, αν και οι οδηγοί αυτή τη φορά είναι εντελώς διαφορετικοί. Τότε, τα spread διευρύνθηκαν λόγω των κινήσεων φυγής κεφαλαίου από τις αγορές ομολόγων. Σήμερα, διευρύνονται λόγω των «αγορών προστασίας». Αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση ακόμη και των αγορών ομολόγων των κεντρικών χωρων του ευρώ, όσο η ΕΚΤ δηλαδή συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ή όσο μεγαλώνει το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF).
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο,τα «πολεμοχαρή» σχόλια του Τρισέ την Πέμπτη, είχαν ως στόχο τελικά, να αυξηθεί η πίεση στους πολιτικούς, έτσι ώστε να βγάλουν το βάρος της αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιφέρειας, από τις πλάτες των νομισματικών αρχών.
Επίσης, το ότι η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή κατέχει το 20% των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δείχνει ότι οι αρχές θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν το θέμα της ανάληψης του βάρους της κρίσης μίας χώρας και από τους κατόχους ομολόγων, και μάλιστα πολύ πριν το 2013, εκτός και εάν θέλουν να καταλήξουν με τεράστια και επικίνδυνη έκθεση στην περιφέρεια. Αυτό με τη σειρά του υπογραμμίζει το ότι το μέγα θέμα για την Ευρώπη παραμένει ο μηχανισμός επίλυσης της κρίσης πέραν του 2013, και όχι το EFSF.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr