Ταυτόχρονα το πρόγραμμα βάζει μια σειρά από πλαφόν στις τιμές ανά εργασία για να αποφύγει τις υπερκοστολογήσεις (βλέπε πίνακα). Στελέχη του χώρου επισημαίνουν ότι οι τιμές δεν απέχουν και πολύ από εκείνες της αγοράς.
Διαβάζοντας πάντως κανείς τον οδηγό του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», διαπιστώνει ότι συναλλαγή μεταξύ του δικαιούχου και του προμηθευτή δεν θα υπάρχει. Επιταγή δηλαδή ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δεν πρόκειται να πάρει από την τράπεζα για να πληρώσει τον εργολάβο που ανέλαβε τις εργασίες, ούτε θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν πληρωμές που ο ίδιος θα έχει κάνει.
Για… τον φόβο των Ιουδαίων η εκταμίευση της προκαταβολής του ποσού του δανείου (που αντιστοιχεί στο 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού) αλλά και η τελική εξόφληση θα γίνεται απευθείας από την τράπεζα σε λογαριασμό του προμηθευτή- αναδόχου του έργου, μετά από εντολή του πελάτη του, βάσει των προσφορών που θα έχουν προσκομισθεί.
Φοβούνται παρατράγουδα
Επιπλέον το πρόγραμμα εισάγει δικλείδες, που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στο χώρο της οικοδομής, ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα με «φουσκωμένα» παραστατικά και ψεύτικα δελτία αποστολής δαπανών. Δεν θα λαμβάνονται υπόψη για παράδειγμα τιμολόγια υλικών που εκδόθηκαν πριν από την ημερομηνία επιλεξιμότητας, ανεξάρτητα αν εξοφλούνται αργότερα ή εξόφληση δαπανών με τη χρήση επιταγών τρίτων.
Γραφειοκρατικό…
Ταυτόχρονα όμως το όλο μοντέλο, προφανώς για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα, είναι και αρκετά γραφειοκρατικό. Και δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο με όλη αυτή τη «χαρτούρα» που θα απαιτείται να μαζέψει κανείς, θα βρεθούν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Κίνδυνος που είναι ιδιαίτερα έντονος στην περίπτωση των πολυκατοικιών, όπου τη δουλειά αυτή θα αναλαμβάνει να κάνει ο εκπρόσωπος, εν προκειμένω ο διαχειριστής.
Στην περίπτωση της πολυκατοικίας, για παράδειγμα, ο διαχειριστής θα υποχρεούται να προσκομίσει στην τράπεζα για να γίνει η εξόφληση του τελικού ποσού του δανείου και της επιδότησης τα παρακάτω δικαιολογητικά : Έντυπο καταγραφής παρεμβάσεων- ολοκλήρωσης έργου μαζί με όλα τα παραστατικά δαπανών, έντυπο επιμερισμού κόστους βάσει παραστατικών δαπανών, υπεύθυνες δηλώσεις προμηθευτών-αναδόχων, το 2ο ενεργειακό πιστοποιητικό, τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για τις 2 ενεργειακές επιθεωρήσεις μαζί με τα παραστατικά εξόφλησης, έγγραφο που πιστοποιεί την απαλλαγή από την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, και παραστατικά ασφαλιστικών εισφορών.
Τα πλαφόν ανά εργασία
Όσο για τα πλαφόν που μπαίνουν στις τιμές ανά εργασία, είναι τα εξής :
-
210-250 ευρώ/ τ.μ, για συρόμενα ή επάλληλα κουφώματα με υαλοπίνακα (χωρίς παντζούρια/ ρολά)
-
250-280 ευρώ/ τ.μ, για ανοιγόμενα με υαλοπίνακα (χωρίς παντζούρια/ ρολά)
-
60-75 ευρώ/ τ.μ, μόνο για υαλοπίνακες
-
2.500 ευρώ, για συστήματα σκίασης και εξώφυλλα, ανά ιδιοκτησία
-
50 ευρώ/ τ.μ. για θερμομόνωση στο εξωτερικό του κτιρίου
-
40 ευρώ/ τ.μ, για θερμόμονωση στο δώμα και στην πιλοτή
-
25 ευρώ/ τ.μ, για εσωτερική θερμονόμωση
-
6.000 ευρώ, για κεντρικό σύστημα θέρμανσης κάτω των 70 kw
-
8.000 ευρώ για κεντρικό σύστημα θέρμανσης 70-150 kw
-
11.000 ευρώ για κεντρικό σύστημα θέρμανσης με ισχύ άνω των 150 kw
-
5.000 ευρώ για ατομικό (επιτοίχιο) καυστήρα- λέβητα
-
600 ευρώ ανά διαμέρισμα για αυτόματο έλεγχο του συστήματος θέρμανσης (ως 7000 ευρώ συνολικά για την πολυκατοικία)
-
15.000 ευρώ για σύστημα θέρμανσης ΑΠΕ
-
1.300 ευρώ για ηλιακό σύστημα για παροχή ζεστού νερού
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr