Η κατάσταση είναι ασφυκτική, επισημαίνουν, «καρφώνοντας» τις κλειστές πόρτες των τραπεζών και το country risk που καλούνται να “πληρώσουν”. Η ύφεση που πλήττει την αγορά σε συνδυασμό με τις υψηλές υποχρεώσεις των περισσοτέρων εταιρειών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χρηματοδότηση τους, τις φέρνει ολοένα και πιο κοντά στο λουκέτο.
Το κόστος του χρήματος αυξάνει δραματικά σε συνθήκες ύφεσης και οι ροές προς τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω. Οι συνέπειες για τους μικρομεσαίους είναι ήδη δραματικές, καθώς μετρούν από πέρυσι 43.000 λουκέτα, με αποτέλεσμα να χαθούν 170.000 θέσεις εργασίας.
Έως τώρα υπήρχε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πίστωσης για την εξόφληση των προμηθειών. Η πραγματικότητα πλέον είναι εντελώς διαφορετική για τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες επισημαίνουν ότι η ροή του χρήματος στην αγορά «βραδυπορεί». "Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με το σχέδιο πιστωτικής επέκτασης που ζήτησε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, αλλάξει την κατάσταση", δήλωσε στο «R» έμπορος στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος επισήμανε ότι η έλλειψη ρευστότητας και προσβάσεων σε χρηματοδοτήσεις, οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΦΠΑ και τα φορολογικά μέτρα, το υψηλό κόστος από τα τέλη, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα ενοίκια, η συρρίκνωση της καταναλωτικής δυνατότητας και η παρατεταμένη κακή ψυχολογία στην αγορά, μόνο σε “λουκέτα" οδηγούν.
Άλλωστε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γ. Ζησιμάτος δήλωσε χτες ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν μείωση του κύκλου εργασιών τους και η ίδια απαισιοδοξία επικρατεί και όσον αφορά τα κέρδη των εταιριών. Επίσης, αρνητική είναι διάθεση των επιχειρηματιών για επενδύσεις, ενώ απαισιόδοξα είναι και τα μηνύματα για την απασχόληση.
Α.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr